12. 09.

Co je vlastně kolektivní hra Pétanque, která oslovila i naše klienty vyškovského TyfloCentra? Pétanque je hra, která má svůj původ ve francouzském středomoří. Její počátky však sahají až do starověku a svou podobu získala ve starém Římě. První oficiální pravidla byla vydána roku 1907 a první dlouhodobá soutěž byla uspořádána roku 1910 ve Francii ve městě La Ciotat.

Pravidla hry nejsou zase až tak jednoduchá, upravili jsme je potřebám a možnostem našich klientů. Hrají proti sobě 2 družstva v počtu 1–3 hráčů. Jako hřiště poslouží rovný písčitý (nebo jemný štěrk) plácek, dlouhý alespoň 15 metrů. Dále jsou zapotřebí kovové koule na pétanque, celkem šest, které se od sebe hezky odrážejí a jsou označeny zářezy, aby se od sebe daly rozeznat. Oficiální závodní koule pak ještě musí mít vyraženo na povrchu jméno výrobce. A nakonec je zapotřebí „prasátko“ – malá dřevěná kulička asi 3 cm v průměru, nejlépe reflexní barvy. Začínající hráč namaluje na zem malý půlkroužek – („semimetu“ nebo „hemimetu“), odkud se pak v průběhu celé hry hází. V následujících hrách se meta umisťuje na místo, kde skončilo „prasátko v minulé hře. Hráč hodí prasátko libovolným směrem 6–10 m daleko (kadeti 6–9 m, děti mohou 5–8 m) a poté hodí kouli tak, aby skončila co nejblíže „prasátku“. Dále se družstva v házení střídají tak dlouho, dokud všechny koule nebyly použity. Koule se nesbírají a hází se stále ze stejného místa. To družstvo, které má nakonec kouli nejblíže „prasátku“, vyhrává dané kolo a získává stanovený počet bodů. Hra končí po dosažení zvolené bodové hranice.

    Dopoledne v úterý 4. září jsme se sešli ve známém centrálním vyškovském parku Smetanovy sady. Počasí nám přálo, byl krásný slunečný den a nadšení klientů poznat něco nového bylo veliké. Pustili jsme se do soutěžení s přizpůsobenými pravidly možnostem našim klientům. Během „sportovního klání“ jsme si užili spoustu zábavy. Bylo to příjemně strávené dopoledne, které se všem moc líbilo a velmi rychle uběhlo. Ihned jsme se domluvili na zopakování této vydařené akce.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS