6. 11.

„To víte, že si přijdu přivonět. Kdo by mohl na vůni rozmarýnu zapomenout…,“ i taková byla reakce na dotaz, zda se klient besedy o bylinkách zúčastní.

Bylinky a koření jsou součástí kultur od pradávna. Naši předkové velmi dobře znali jejich účinky a uměli je používat. Ani je tak moc nezajímalo, která rostlina jakou konkrétní látku obsahuje, ale spíše jakou nemoc nebo neduh s nimi lze zmírnit nebo léčit.

Tak i my, v břeclavském TyfloCentru, jsme se vydali o několik desítek let zpátky a o bylinkách uspořádali cyklus besed. O několik desítek let doslova. Klienti vzpomínali na vyhlášeného břeclavského bylináře, který léčil i takové neduhy, na které byla, podle nich, moderní medicína krátká. Je až z podivem, že svými bylinkami dokázal vyléčit ruku, kterou lékaři doporučili amputovat. Však na jeho bylinky má jedna klientka velmi živé vzpomínky. Dodnes na léčbu, jež byla účinná leč nepříjemná, nevzpomíná příliš nadšeně.

První beseda se nesla v duchu oslav. Tady, na jihovýchodě Moravy, je rozmarýn s oslavami neodmyslitelně spjat. Používá se na svatbách, kdy ho ozdobený stužkou, nosí svatební hosté připnutý na oblečení. My jsme si však více pověděli o jeho léčebných účincích, a také o tom, že rostlina umístěná v místnosti hubí bakterie, a tím vzduch v místnosti čistí. Po vůni rozmarýnu přišla na řadu máta. O ní jsme si řekli spoustu informací a navíc jsme se občerstvovali výborným čajem, právě z ní. Jeho mentolová chuť se příjemně rozprostírala v ústech.

I beseda následující se nesla ve znamení svěžích, avšak jiných vůní. Čaj byl tentokrát meduňkový a navodil atmosféru pohody. Povídali jsme si nejen o meduňce, ale i o levanduli a tymiánu. Z nich jsme ochutnali sirupy. Tymiánový je výborný na kašel.

A co příště? Přičichneme k vůni zimy, adventu a vánoc. Co jiného by v nás probouzela vůně skořice, hřebíčku a badyánu… Vždyť i koření má léčivé účinky.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Beseda o bylinkách v Břeclavi, 23. 9. 2014


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS