17. 10.

Sobota 4. října 2014 byla ve znamení TyfloBrna. Dvanáctého ročníku soutěže v samostatné orientaci a pohybu nevidomých se zúčastnilo 11 soutěžících z celé České republiky.

Letos jsme soutěžili v Brně – Řečkovicích. Tamní starosta, Mgr. Bc. Marek Viskot, převzal nad akcí záštitu a TyfloBrno 2014 bylo podpořeno i z rozpočtu městské části. Zázemí jsme měli v jídelně ZŠ Horácké náměstí.

Cenový fond byl letos velmi bohatý a výjimečný, protože o dary pro naše soutěžící se postarali zaměstnanci TC Brno – a to ze svých domácích zásob. O marmelády, naložené švestky, houby, dýně Hokaido či sušený čaj nebyla nouze. Krásné hliněné medajle vyrobili pracovníci Chráněné dílny HapAteliér. Poděkování patří také Pekařství Kulhánek & Drápal z Viničných Šumic, jejichž koláčky za sponzorskou cenu byly fantastické. Všem dárcům a sponzorům velice děkujeme!

Autorem soutěžní trasy byl Josef Konečný. Vytvořil pestrý a docela náročný, 3,5 km dlouhý okruh. Soutěžící se přesouvali také autobusem MHD a na tandemu (dvojkole), na třech stanovištích plnili doprovodné úkoly zaměřené na hmat, odhad vzdálenosti a zručnost. Na trase byli rozmístěni hodnotitelé, kteří bodovali technické a bezpečnostní postupy při chůzi s bílou holí u jednotlivých soutěžících – zaměřili se zejména na dostatečné vykrývání prostoru, používání echolokace, správné signalizování při přecházení vozovky, hodnotili bezpečné užití kyvadlově-kluzné techniky při dohledávání schodiště a také například vystupování z autobusu MHD.

Podmínky soutěže byly pro všechny účastníky stejné – trasa se šla opravdu poslepu. K dispozici byl hmatový plánek trasy a popis v braillově písmu, a také ve zvukové podobě.

TyfloBrno je soutěž, kde nejde o to být v cíli první, ale především o bezpečný pohyb po ulicích. O bezpečnost soutěžících během celého trvání akce dbali strážníci městské policie, oddělení prevence a samozřejmě „andělé“ z řad zaměstnanců brněnského TyfloCentra, jejich rodinných příslušníků a dobrovolníků.

A jak to celé vlastně dopadlo? Po sečtení bodů všech soutěžících je na prvních třech místech toto pořadí:

3. místo Hana Kolářová (Centrum sociálních služeb Brno – Chrlice)

2. místo Martin David (Dvůr Králové nad Labem)

1. místo Petr Svoboda (Bílovice nad Svitavou)

Sláva vítězům, čest zúčastněným! Blahopřejeme všem, kteří našli odvahu a pustili se do neznámého terénu po neznámé trase!

Příštímu TyfloBrnu 2016 třikrát na zdar!!!

 


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS