17. 02.

Originály korunovačních klenotů opouští trezor ve svatovítské katedrále jen zřídka, proto jsme si nenechali ujít příležitost prohlédnout si alespoň mistrně vypracované kopie. V úterý 10. února 2015 jsme s našimi klienty navštívili výstavu „České korunovační klenoty na dosah“ v letohrádku Mitrovských v Brně. V překrásně zdobených interiérech jsme si prohlédli mistrovsky vypracované repliky nejvýznamnějších symbolů české státnosti, které vytvořil jeden z nejlepších českých i evropských zlatníků současnosti Jiří Urban. Ten mimo jiné vyrobil šperky pro britskou královnu Alžbětu II. či pro papeže Jana Pavla II. a vytvořil také repliku císařské koruny Svaté říše římské.

Výstava v letohrádku Mitrovských však není „jen“ o královských insigniích. Celá expozice se točí kolem osobnosti Karla IV. Právě on totiž nechal vyrobit v letech 1345 a 1346 svatováclavskou korunu a právě on oslaví v příštím roce 700 let od svého narození. Pomyslně jsme se tak vydali zpět do 14. století. Viděli jsme významné listiny, pečeti, středověké zbraně, dobové oblečení, obuv i doplňky. Dále 3D model Karlštejna i sochu samotného panovníka v nadživotní velikosti.

Při prohlídce výstavy jsme se také dívali okolo sebe. Letohrádek Mitrovských je totiž jedinečné architektonické dílo s překrásnou interiérovou výzdobou. Postavit ho nechal roku 1779 hrabě Antonín Mitrovský, jeden z průkopníků umírněného osvícenství, podporovatel školství a člen zednářské lóže. Právě zednářské symboly se zde hodně vyskytují.

Naše velké poděkování patří panu Mgr. Petru Lukasovi, který nás velmi poutavě provázel celou výstavou. Také děkujeme velkému počtu našich klientů, kteří výstavu navštívili.

Odměnou nám je vaše spokojenost a zájem a my se těšíme na další akce s vámi.

 

Fotogalerie

VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS