26. 05.

S příchodem teplých a slunečných dnů opět naši klienti projevili zájem o besedu na téma „Bariery kolem nás“.

Ve čtvrtek 21.5.2015 zavítal do našeho střediska ve Vyškově odborník na odstraňování barier – kolega z brněnského TyfloCentra – pan Josef Konečný, kterého jsme velmi rádi přivítali. Připravil si pro nás významné a nezbytné informace o hmatných a akustických orientačních prvcích. Vysvětlil, proč je důležité při chůzi po ulicích používat bílou hůl a také zdůraznil jaké přirozené i umělé prvky usnadňují orientaci v neznámém  prostoru. Charakter besedy byl diskusní, témata se odvíjela od připomínek a otázek klientů. Nechyběly však ani ukázky praktických pomůcek, např. vodící lišta, akustický majáček a další bezpečnostní prvky. Klienty tato problematika velmi zajímala a podle toho se také zapojovali do diskuze. Shodli se, že nepříjemným problémem jsou nájezdy pro auta k domům, které vedou přes chodník – jedná se o náhlou změnu terénu a povahy komunikace (chodník se stává vozovkou). Dalším problematickým tématem je cestování v dopravním prostředku. Zde je velmi důležitý přístup řidičů i spolucestujících k osobám se zrakovým postižením.

Takto bychom mohli pokračovat dlouho, beseda totiž přinesla mnoho zajímavých informací. Klienti měli možnost popovídat si o svých zkušenostech a podělit se o své zážitky z procházek a cest. Jak se ukázalo, slabozrací a nevidomí lidé si umí také ze svého zrakového postižení dělat legraci, takže ani veselé příhody nebyly výjimkou.

Naše velké poděkování patří panu Josefu Konečnému, který nás velmi poutavě provázel světem bariér a odborně odpovídal na dotazy všech našich klientů. Také děkujeme velkému počtu našich klientů, kteří se besedy zúčastnili.

 

Fotogalerie

VLUU L110, M110  / Samsung L110, M110


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS