18. 09.

Výlet za poznáním historie i přírody – tak by se dal definovat náš výlet 15. 9. 2015 do Lednice.

Prohlídka zámku

Zámek byl několikrát přestavován do různých slohů, dnešní vzhled pochází z let 1846-1858, kdy kníže Alois II. z Liechteinsteina usoudil, že Vídeň je pro pořádání letních slavností nevhodná a nechal Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky. Pro pořádání velkolepých setkání evropské šlechty sloužily reprezentační sály v přízemí, které jsou vybaveny vyřezávanými stropy, dřevěným obložením stěn a vybraným mobiliářem. Díky průvodkyni a prohlídce, nám šitou na míru, jsme si mohli osahat mnoho exponátů. Mezi nejzajímavější patřily schody vyřezané z jednoho stromu, autoři zde místo svých podpisů skryli tři zvířátka (ještěrka, ptáček, žabka). Tyto zvířátka jsme našli a zhodnotili jsme, že práce to byla odvedena vskutku kvalitně. V poslední místnosti na nás čekal nadějný hudebník, který reprodukoval krásnou hudbu a tóny kytary nás vyprovodil ven na terasu zámku, kde naše putování za historií skončilo. Jak ideální zakončení, na čerstvém vzduchu a před námi se rozprostíral park, do kterého jsme se pustili odpoledne.

 

Prohlídka parku

Zámecký park prošel za 550 let úctyhodným vývojem. V parku se vystřídaly všechny zahradní styly, jejichž stopy dávají parku jedinečnou atmosféru. Návštěvníci parku procházejí rafinovanými kompozicemi, aniž by tušili o tajemství jejich tvorby. Naší průvodkyní byla Ing. Et Ing. Romana Šnajdárková, která si pro nás připravila velmi poutavé vyprávění. Podívali jsme se nejen na květiny a stromy, které jsou v blízkosti zámku, byli jsme ale i ve skleníku, kde jsou zajímavé rostliny, o které zde pečuje kolem 20 zahradníků.

 

Po příjemné procházce jsme si sedli do místní cukrárny, vychutnali si kávu a dezert, pro doplnění energie a debatovali jsme nad tím, jaký ten dnešní výlet byl.

Děkujeme paní Šnajdárkové za její precizní přípravu a ochotu ukázat nám taje parku v Lednici. Těšíme se za měsíc na pokračování!

 

Fotogalerie

16_Pokračujeme k zámeckému skleníku


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS