31. 01.

 

Ve dnech 25. a 26. ledna 2018 se uskutečnilo již tradiční třídění vrbového proutí, které představuje důležitý materiál pro tvorbu výrobků v naší chráněné dílně HapAteliér. Její pracovníci se na dva dny přesunuli z rušného Brna do pohádkového areálu Kaprálova mlýna, který nám každoročně poskytuje své zázemí. Kaprálův mlýn, ekodům nacházející se na začátku Moravského krasu, připravuje přírodovědné a ekologické programy pro školy a zároveň slouží jako skautská základna Junáku, ale i dalším organizacím dětí a mládeže. Na dva dny v roce se však mění na pracoviště zaměstnanců TyfloCentra Brno, o.p.s.

Každému třídění vrbového proutí předchází jeho sklizeň. Ta letošní se uskutečnila v obci Mokrá, která nám navíc pomohla s jejím převozem. I přes mrazivé počasí se podařilo sklidit velké množství materiálu, k hotovému košíku jej však čeká ještě dlouhá cesta.

Nahrubo nastříhané větve se dále stříhají na jednotlivé pruty. Každý proutek poté projde pečlivou kontrolou nevidomých a slabozrakých pracovníků chráněné dílny. Prut, použitelný k další práci, by měl být v ideálním případě dlouhý, tenký, nerozvětvený a pružný. Vytřízené pruty se následně roztřídí podle délky a tloušťky a svážou do otýpek. Tuto činnost také skvěle zastali dobrovolníci ze společnosti E-ON.

Takto nachystané proutí se poté převeze do prostor HapAteliéru, kde se uschová a čeká na své využití. Zpravidla potom končí ve zkušených rukou chráněného pracovníka Pavla Pelána, který má v zásobě široký repertoár toho, co umí z vrbových proutků vyrobit. Mezi stálý sortiment se řadí zejména proutěné koše, závěsné koše, či opletené demižony. Kromě toho ale zvládne vyrobit také koš na dřevo, prádelní koš nebo třeba pomlázku. O výrobky z vrbového proutí je velký zájem a jejich prodej představuje důležitou součást příjmů naší chráněné dílny. Většinu z těchto výrobků, ale i spoustu dalšího, najdete na našem e-shopu www.hapatelier.cz či přímo na skladě dílny.

Všem pracovníkům, dobrovolníkům a dalším osobám, které se do celé akce zapojili, moc děkujeme za pomoc!

FOTO k nahlédnutí ZDE (Jana Rumpalová)

IMG_6765

Autorka příspěvku: Mgr. Jana Rumpalová, sociální pracovnice, pracovnice výtvarné dílny


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS