21. 02.

Minulý týden jsme se s klienty břeclavského TyfloCentra vydali na celodenní výlet do minulosti.

Když jsme v pátek ráno vycházeli ze svých domovů, rozpakovali jsme se nad sněhovou nadílkou, která nasněžila právě v den našeho výletu. Nezalekli jsme se, sešli jsme se na vlakovém nádraží a vyjeli jsme za dobrodružstvím do Brna. Po zdolání zasněžené cesty jsme „zaťukali“ na dveře Dietrichsteinského paláce. Zde nás přivítal kurátor výstavy Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století a provedl nás našimi dějinami. Kromě zajímavého povídání pro nás byly připraveny haptické exponáty. Takto jsme se mohli detailně seznámit s Jiřím Mahenem. Drželi jsme v rukou zbraně používané za války i uniformy. Usadili jsme se na repliku křesla Barcelona, které je možné v originále vidět ve vile Tugendhat.  Dokonce jsme málem nasedli do „hadraplánu“ a na Čezetu, tedy skútr padesátých let. Celou atmosféru podtrhovaly dobové nahrávky, které jsme slyšeli v průběhu celé výstavy. Celému týmu Moravského zemského muzea děkujeme, že nám výstavu zpřístupnil a zprostředkoval. Máme na ni krásnou vzpomínku.

Jakmile jsme načerpali sílu na obědě, přesunuli jsme se do krytu 10-Z. Zde už byla připravena naše milá průvodkyně. Zastavovali jsme se v jednotlivých prostorách a dozvídali jsme se, k čemu byly určeny. Měli jsme možnost si vzít do ruky předměty, které byly vystaveny, vyzkoušet si plynové masky a zhodnotit pohodlnost připravených postelí. Celou prohlídku někteří klienti zakončili pohárem v Mléčném baru. Pak už jsme se přesunuli zpět do současnosti, na vlakové nádraží a následně do svých domovů. Výlet se nám vydařil a už se těšíme na další!

FOTO: ZDE

P1010253

Autorka příspěvku: Bc. Kateřina Horňáková, sociální pracovnice, regionální pracoviště Břeclav

 


Autor:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS