1. 02.

Poslední lednové úterý mělo v Břeclavi patřit vycházce Kančí oborou. Přívaly sněhu, mráz a zledovatělé chodníky nám ale nedovolily dlouhé výpravy, proto jsme využily nabídky Městského muzea a galerie, abychom navštívily jejich sál. Do konce ledna zde vystavoval svá barevná dílka František Ringo Čech, známý pražský umělec. Kromě toho jsme mohly projít doslova křížem krážem Českou republiku od Břeclavi až po Liberec – na obří mapě nalepené na podlahu.

Tři klientky v doprovodu dvou pracovnic přivítal ve velkém sále Karel Křivánek, výtvarník a odborný pracovník z muzea, který krátce představil autora a jeho umělecké směřování. Všechny překvapila informace, že Ringo Čech dříve maloval kopie Ladových obrázků, ale po neshodách s dědici autorských práv musel přestat. Stále však v jeho dílech nacházíme „ladovské“ motivy – kulaté slunce, zříceninu hrádku na kopci v pozadí a nebo kostelík. Více než půl hodiny jsme potom přecházely podél stěn a prohlížely si jak olejomalby v hodnotě desítek tisíc, tak reprodukce doprovázené vtipnými básničkami a komentáři. (Lze si je prohlédnout i na webových stránkách F. R. Čecha.)

Přestože jsou většinou díla Mistra Čecha založená na erotických motivech, černém humoru a více či méně skrytých narážkách na politickou situaci a starší generace mohou spíše pobuřovat, klientky TyfloCentra se shodly, že má každý autor právo na svůj projev a návštěvníci musí brát výstavu s nadhledem. U komentářů některých obrázků jsme se dobře bavily, u jiných červenaly, ale všechny jsme odcházely spokojené.

Děkujeme ředitelce muzea, ing. Janě Kramářové, za vystavení V.I.P. vstupenek pro naše klienty na celý rok 2010 a těšíme se na další spolupráci, kterou na jaro připravujeme s dr. Karlem Křivánkem.

Fotogalerie

Výstava obrazů Františka Ringo Čecha, 26. 1. 2010

Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS