23. 03.

V pořadí pátou a poslední besedou v rámci Cyklu cestovatelských besed „Máme k sobě blízko a přece se tak málo známe“ byla 23. 3. 2010 beseda o Německu.

Na přípravě besedy se podíleli: Ing. Arnošt Mader, cestovatel a dlouholetý dobrovolník TyfloCentra, Mgr. Jana Puchegger Chadalíková ,Eva Indrová a Ing. Olga Smetanová, pracovnice TyfloCentra ve Znojmě. Na programu besedy bylo:

Malý znalostní kvíz o Slovensku

Již tradiční úvod k besedě obstaral malý znalostní kvíz. Tentokrát bylo úkolem přiřadit názvy slovenských krajů k názvům krajských měst (úkol mimořádně snadný) a pak vybrat z nabídky měst a do každého kraje jedno umístit. Protože paní Lukešová ze Slovenska pochází, vzdala se dobrovolně své soutěžní účasti a skládala kvíz jen mimo soutěž. Vítězkou se tak stala paní Crlová. Domů si odnesla láhev bílého vína ze Znovínu.

Korbáčky a halušky se zelím

Ochutnávku tentokrát připravovala Jana a docela se potrápila. Halušky se totiž z nových brambor nedařily zrovna podle jejích představ. Ale chutnaly i tak všem účastníkům.

Povídání

Povídal tentokrát především pan Mader. Slovensko navštívil mnohokrát a měl o čem vyprávět. Zavítali jsme do Vysokých i Nízkých Tater, navštívili jsme Bratislavu – hlavní město Slovenska, mnohá lázeňská města – Piešťany, Trenčianské Teplice, a další, projeli jsme celé Slovensko ve vyprávění křížem krážem. Naší pozornosti neunikla ani historie Slovenska. Nechybělo ani oblíbené téma všech cestovatelských besed – tradiční jídlo a pití. Ke konci besedy byl čas i na dotazy přítomných.

Předměty k haptické prohlídce

  • Kniha Recepty starej mamy
  • Pohlednice (pro slabozraké klienty)
  • Mince, které platily před zavedením eura na Slovensku
  • Bankovky, které platily před zavedením eura na Slovensku
  • Usušený lišejník – krásně voňavý
  • Protěž alpská – sušená
  • Keramický džbánek na mléko z Modravy
  • Mapa Slovenska

Fotogalerie:


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS