1. 05.

Ve středu 21. dubna jsme podruhé uspořádali speciální zážitkový kurz řízení auta pro nevidomé. Velmi zdařilá premiéra před pěti lety pro nás byla silnou motivací a proto jsme přípravě věnovali velkou pozornost.
Akce se konala při příležitosti desátého výročí založení naší společnosti. Záštitu nad konáním mimořádné akce převzal PhDr. Milan Pešák, zakladatel naší společnosti, její dlouholetý podporovatel a člen správní rady.
Podmínkou úspěchu tohoto výjimečného zážitkového kurzu byla nejen precizní příprava, ale především spolupráce s brněnskými autoškolami Kubis, Navrátil, Pelikán a Suchý, které k tomuto nezvyklému podniku zapůjčily svá výcviková auta pro neobvyklé řidiče včetně instruktorů, kteří se stali i navigátory. Patří jim dík za jejich ochotu spolupracovat na nevšední akci na Masarykově okruhu, který nezištně pro akci zapůjčila akciová společnost Automotodrom Brno.
Akce byla určena občanům z řad nevidomých a slabozrakých, kteří dosáhli věku 18 let a jedinou překážkou pro získání řidičského průkazu je jejich zrakové postižení. Akce se zúčastnilo více než pět desítek nevidomých a slabozrakých z celé republiky, nejmladšímu bylo 19 let a mezi nejstarším a nejmladším účastníkem byl věkový rozdíl rovných 50 let. Mezi 53 účastníky bylo 15 žen. Někteří z nich buď kdysi auto řídili nebo si řízení zkusili jen tak někde mimo silnice, mnozí z nich však za volantem auta nikdy neseděli. Účastníci se proto museli registrovat a absolvovat nácvik základů řízení auta. Nešlo o silniční pravidla, ale o techniku jízdy tj. rozjezd, řazení a zastavení auta. Pokud tuto techniku zvládli, bylo jim umožněno absolvovat jízdu po Masarykově okruhu. Pro mnohé z nich byl samotným zážitkem již vlastní nácvik techniky rozjezdu, řazení a zastavení auta. Mnozí z nevidomých a slabozrakých účastníků ocenili atraktivitu prostředí Masarykova okruhu. Není to jen nějaké parkoviště či polňačka, je to krásná široká silnice se zatáčkami, stoupáním i klesáním, jezdí tudy významní závodníci, což zážitek z jízdy ještě umocňuje. Abychom celou organizaci zvládli, potřebovali jsme celou řadu našich dobrovolníků, jmenovitě bychom rádi poděkovali Michalovi Egerovi a Janu Kislenkovi a jeho kolegům. Program byl doplněn dalšími aktivitami, např. besedou s Městskou policií Brno a také soutěžním kvízem.
Letos čekalo na účastníky tohoto speciálního zážitkového semináře i mimořádné překvapení.  Z blízka si mohli „prohlédnou“ (hmatem i zbytkem zraku) závodní vozy, které na okruhu závodí. Závěrečná hodina programu pak byla vyhrazena jízdám v těchto vozech. Účastníci akce se stali spolujezdci a projeli si trať tak, jak ji jezdí profíci, Jiří Mičánek a Robert Šenkýř.
Všem, kteří se podíleli na této skvělé akci, patří velký dík.
Další informace najdete na našich webových stránkách v sekci Automotodrom 2010.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS