28. 05.

Ohýbaný nábytek v 1.polovině 20. století

Ve středu 19. května 2010 jsme opět zavítaly do Uměleckoprůmyslového muzea na Husově ulici v Brně, abychom se tentokrát seznámily s nezaměnitelným nábytkem, vytvářeným technologií ohýbání, kterou objevil v 19. století Michael Thonet. Naše průvodkyně nás nejprve stručně seznámila s historií tohoto způsobu zpracování dřeva a poté jsme se již vydaly do světa ohýbaného nábytku. U každé skupiny exponátů jsme se dozvěděly nějakou zajímavost a prohlédly si detailně všechna zákoutí na první pohled jednoduchých nerafinovaných židlí. Vývoj a trend doby byl natolik patrný, že byla naše procházka podobna cestování časem.

Poté, co jsme se seznámily se všemi exponáty a zeptaly se na vše co nás zajímalo, vydaly jsme se o patro výš do výtvarného ateliéru, kde pro nás byly připravené výtvarné činnosti, při nichž jsme měly možnost navázat na právě získané podněty a poznatky z oblasti jedné významné epochy evropského designu.

Pracovaly jsme s barvami, hmatově zajímavými materiály a pedigem, který je také založen na poddajnosti a možnosti ohýbání a měnění tvaru. Každý pracoval svým vlastním tempem a podle svých možností a během doby, kterou jsme touto tvorbou strávily, vznikla díla, z nichž byl patrný zájem o danou problematiku i radost z vlastní volné tvorby.

Fotogalerie

Thonet - Mundus a ti další, 19. 5. 2010


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS