22. 06.

Jedna z dalších červnových akcí zavedla klienty a pracovníky vyškovského TyfloCentra do malebné hanácké vesničky, která se nachází na úpatí nejvyšší hanácké „hory“ – Velkého Kosíře. Nádherná příroda obklopující tyto končiny a teplé slunné počasí přímo lákali k výletu.

Po příjezdu do vesničky jsme zamířili do prvního, hlavního bodu našeho výletu – unikátního muzea historických kočárů, které je ojedinělým projektem z grantů Evropské unie v ČR. Po uvítání milým a velice vstřícným personálem jsme vstoupili do muzea, které je tvořeno pouze jednou velkou místností, zato skrývá na 50 nejrůznějších historických kočárů, saní, povozů, koňské výstroje atd.

Milým gestem ze strany průvodkyně bylo nejen vstupné zdarma, ale především možnost haptické prohlídky všech vystavených exponátů, což je vzhledem k jejich vzácnosti přísně zakázáno. Klienti si tak mohli za bohatého výkladu průvodkyně udělat alespoň malou představu, jaká úskalí a naopak jaké kouzlo mohlo mít přepravování se těmito dopravními prostředky .

Asi nejvíce nás zaujal svatební kočár zlacený pravým ryzím zlatem, který si běžně půjčují filmaři do zahraničních filmů a jehož pojištění dosahuje částky až 1,2 mil. Euro/den. Dalším unikátem byl bezesporu prosklený pohřební kočár, jehož délka dosahovala 6m a který se tyčil do výšky 4,5 m. Velice nás také potěšilo zjištění, že většina exponátů se dá půjčit i civilním osobám k nejrůznějším společenským příležitostem, a to včetně koňského spřežení a dobových kostýmů.  V zimě se také pravidelně provádí vyjížďky v historických saních tažených koňmi po místním zámeckém parku a nádhernou malebnou přírodou v okolí Velkého Kosíře.

Na závěr výletu jsme navštívili přilehlý zámecký park, který zahrnuje nejen zámek samotný, dvě jezera, gotickou věž, gotický skleník a Mánesovu výstavní síň, ale především láká turisty celou řadou vzácných chráněných stromů, které jsou naprosto unikátní svým druhem i stářím (např. kmen jednoho z nich s přehledem obejme pět osob, což sami klienti vyzkoušeli :-).

Poté již následoval zasloužený oběd a vydání se na cestu domů.  Ze spokojenosti klientů bylo zřejmé, že se nám podařilo uskutečnit jednu z nejzdařilejších akcí, což nás nejen potěšilo, ale také navnadilo na akce příští.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS