23. 06.

„Podívej, to je ale nešika, je celý odřený, asi se vyboural na kole,“ je slyšet rozechvělý hlas. „A jestlipak měl cyklistickou helmu,“ konstatuje druhý hlas. „Au, au, to bolí, au, pomoc, pomoc!“, ozývá se pro změnu ze schodů za rohem. Takhle nějak začínal náš dnešní terénní kurz první pomoci na Hradišti – výkřiky zraněných, různorodé reakce účastníků. A na to vše dohlíželo shora usměvavé sluníčko, které našim akcím letos prostě přeje.

Během dopoledne si klienti znojemského TyfloCentra společně s klienty z Ateliéru Samuel v praxi vyzkoušeli ošetřit:

  • Cizí těleso v ráně (hřebík ve stehně)
  • Otevřený pneumotorax
  • Rozsáhlé odřeniny na noze, ruce a hlavě
  • Zavřenou zlomeninu předloktí

Kromě praktického nácviku v simulovaných situacích se dostalo i na opakování práce s laickým defibrilátorem. Naučili jsme se obvaz hlavy pomocí dvou obinadel – Hippokratovu čepičku. Zopakovali jsme si umělé dýchání a nepřímou masáž srdce. Zájemci si připomněli i oživování miminka. Pomocí cvičných obvazů jsme zkoušeli rozbíhavý obvaz kolene, překládaný obvaz stehna a předloktí. Zopakovali jsme i práci s šátkovými obvazy a také pravidla poskytování první pomoci.

Celé dopoledne proběhlo v plné práci. Klienti ocenili především to, že měli možnost si jednotlivá zranění osahat namaskovaná skoro jako v reálu a porovnat je se svými dosavadními představami o charakterech jednotlivých zranění.

Dnešní terénní kurz první pomoci uzavřel dvouletou výuku první pomoci ve znojemském středisku. Klienti si v praxi vyzkoušeli většinu z toho, co se během jednotlivých besed učili teoreticky. Akce se všem účastníkům velmi líbila. Závěrem nezbývá než popřát, aby získané vědomosti klienti nikdy nemuseli využít ve svém reálném životě.

Fotogalerie

Terénní kurz první pomoci na Hradišti, Znojmo, 23. 6. 2010


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS