22. 09.

Cestovatelské besedy jsou v Moravském Krumlově již tradicí. Tentokrát jsme přenesli na Kanárské ostrovy a prožili jsme na nic příjemných 90 minut. Největší část besedy se týkala ostrova Gran Canaria, který besedující Jana Puchegger Chadalíková navštívila několikrát a procestovala ho nejpodrobněji ze všech. Ani jiné ostrovy ze souostroví nepřišly tak úplně zkrátka. Ale povídali jsme si o nich především v souvislostech s Gran Canárií. Beseda byla, jako již tradičně, doplněna množstvím předmětů, které byly určeny k haptické prohlídce. Novinkou bylo to, že povídání bylo doplněno ještě promítáním záběrů z ostrova Gran Canaria a typickou španělskou hudbou. Právě ta dodávala besedě zajímavý podkres a v myšlenkách nám pomáhala přenést se na ostrovy „věčného jara“. Během besedy jsme si povídali o typickém rostlinstvu ostrova Gran Canaria,  o zemědělství, o turistice, kterou žije celý ostrov, o místních zvycích a také o oblíbené ruční práci místních žen – o vyšívání.  Neopomněli jsme ani místní rarity – „Dračí strom“, vlastně liliovitá rostlina vysoké tvrdosti, která se dožívá i více než 3 000 let a speciální jazyk původního obyvatelstva, který se ve školách učí dodnes.

Přítomné zaujaly i korálky a keramická nádoba. Ty byly vyrobeny podle předmětů nalezených zde z dob, kdy byl ostrov osídlen původním obyvatelstvem – Guanči. Během besedy jsme procestovali ostrov Gran Canaria křížem krážem. Zastavili jsme se v městečku Terror, kde je světoznámá balkónová ulička i kostel s obrazem patronky ostrova – Panny Marie z Terroru, chvíli jsme byli také na Malé Sahaře – místní malá poušť, nahlédli jsme do sopečného kráteru ve středu ostrova, kde žije polopoustevník Augustin a podle místní pověsti stále čeká na svou nevěstu. Čas uplynul velmi rychle a tak jsme se zase pomalu vrátili do podzimního Moravského Krumlova. Celou besedu uzavřelo nadšené zkoušení různých druhů oblečení, které pocházelo z Kanárských ostrovů.

Fotogalerie

Cestovatelská beseda v Moravském Krumlově o Kanárských ostrovech, 20. 9. 2010


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS