5. 01.

„Dotekem“ je název interaktivní výstavy prací zrakově postižených klientů, kterou pořádá TyfloCentrum Brno, o. p. s. v Malé královopolské galerii na Husitské ulici č. 1 v termínu od 6. do 24. ledna 2011.

Vernisáž proběhne 6. ledna od 18 hodin za účasti autorů vystavených objektů a obrazů. Díla vznikala od října v sociálně terapeutické dílně brněnského TyfloCentra HapAteliér pod vedením Jany Pilgrové.

Lidé s postižením zraku vnímají svět kolem sebe jiným způsobem, než je zvyklá většina z nás“ vysvětluje vedoucí HapAteliéru Jana Pilgrová. „Vítejte ve světě, kde se stírá rozdíl mezi světlem a tmou“ .

Koncept výstavy vytvořila Pilgrová tak, aby se návštěvníkům výstavy co nejvíce přiblížil způsob vnímání světa člověka se zrakovou vadou.Všechny exponáty vystavené v těchto prostorách jsou v bílé barvě a splývají tak s bezprostředním okolím. Proto i Vám, návštěvníkům naší výstavy, chvíli potrvá, než se v rozmístění jednotlivých exponátů v prostoru zorientujete uvádí Pilgrová v katalogu k výstavě a zároveň upozorňuje: „Jak už sám název »Dotekem« napovídá, je na této výstavě zakázáno se nedotýkat. Kdo si jednotlivé exponáty neprohlédne hmatem, jako by na výstavě nebyl.“

Z nejrůznějších materiálů budou k vidění a k doteku například zvukové obrazy, špendlíkové obrazy, slepotisky a hmatové obrazy, obří dešťová hůl a v útrobách neprůhledných krabic objekty. „Zavřete oči a nechejte výtvarná díla, aby k Vám promlouvala prostřednictvím Vašich rukou. Vydejte se do světa, ve kterém není nejdůležitějším smyslem pro vnímání zrak“ zve s úsměvem Jana Pilgrová.

Motto: Až na druhý pohled se věci přestávají zdát a začínají být

Média o výstavě: ČT 24 odvysílala reportáž a RTA rovněž, články vyšly v Deníku, Lidových novinách a Právu.

Fotogalerie

Interaktivní výstava Dotekem, 6. až 24. ledna 2010

Fotogalerie z vernisáže

Interaktivní výstava Dotekem, vernisáž, 6. 1. 2010

Výstava se uskutečnila v rámci sociálně terapeutické dílny HapAteliér. Tato služba je součástí projektu „Zajištění vybraných služeb na území Jihomoravského kraje“, který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS