21. 01.

V rámci projektu Slepotou život nekončí jsme dvakrát připravili interaktivní přednášku Ztracen ve velkoměstě, která byla věnována oblasti překonávání architektonických bariér.

Poprvé jsme s touto tematikou oslovili středoškolské studenty s těžkým postižením zraku a přednáška se konala 8. prosince 2010 v prostorách Střední školy na Kamenomlýnské v Brně, podruhé se zájemci o tuto problematiku sešli 20. ledna v naší klubovně v TyfloCentru na Chaloupkově ulici.

Program byl určen všem, kteří chodí samostatně po Brně a ne vždy se dobře orientují ve všech ulicích, nadchodech, podchodech, v městské hromadné dopravě, na autobusovém a vlakovém nádraží apod.

Účastníci se dověděli

  • jak poznat číslo přijíždějící tramvaje
  • kam se obrátit, když se člověk ztratí
  • jak se vyznat ve všech symbolech, které jsou na dlažbách ulic
  • kde a jak si zažádat o bílou hůl, popřípadě kompenzační pomůcku
  • jak chodit s bílou holí po městě – orientační body a linie
  • jaké využit kompenzační pomůcky pro dobrou orientaci ve městě Brně – např. vysílačka na bílé holi aj.
  • co může pomoci při cestování MHD v městě Brně
  • co může pomoci při cestování s IDS JMK, novinky v dopravě
  • asistenci ve vozidlech DPMB
  • jak si poradit, když nefunguje ozvučení nebo řidič pouští špatně zastávky
  • jak dát řidiči znamení a informovat jej o naší přítomnosti
  • kam se mohu obrátit, když potřebuji pomoc

K dispozici byly hmatové plánky nádraží a některých ulic v Brně, ukázky reliéfních dlažeb, vysílačka, hlasový majáček aj.

Pro účastníky byly připraveny materiály ve zvětšeném černotisku a braillově písmu, popř. si je mohli objednat v elektronické podobě.

Přednášku vedl zkušený odborník na odstraňování barier pro lidi s těžkým postižením zraku, pan Josef Konečný, sám člověk s těžkým postižením zraku, dlouholetý zaměstnanec TyfloCentra Brno, o.p.s.

Mezi klienty byl o přednášku mimořádně velký zájem (na první přednášce bylo 12 posluchačů, na druhé 11 posluchačů), během přednášek byly zodpovězeny četné dotazy účastníků a všichni se shodli na tom, že získané vědomosti jim pomohou při prostorové orientaci a samostatném pohybu po městě Brně případně Jihomoravském kraji.

Fotogalerie

Ztracen ve velkoměstě, 20. 1. 2011

Aktivita se konala v rámci projektu „Slepotou život nekončí“, který je financován z evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS