4. 01.

Ve středu 15. prosince přišla do znojemského TyfloCentra Jana Puchegger Chadalíková, aby už poněkolikáté zavzpomínala na léta strávená v Rusku. Její vyprávění se neslo v duchu běžného života, a to hlavně proto, že v této zemi žila sedm let (1986 – 1993) se vším co k tomu patřilo.

Celé povídání doprovázelo velké množství předmětů, určených k haptické prohlídce – šátky, šperky z jantaru, samovar, dětské hračky, ozdoby na stromeček, drobné předměty denní potřeby, peníze i fotografie. Mnozí z přítomných měli k Rusku či Petrohradu nějaký osobní vztah, takže o dotazy nebyla nouze. Povídalo se nejen o krásných památkách, ale také o strastech bydlení v „komunálních bytech“, o potravinách na lístky, o městské hromadné dopravě, o zdravotnictví a osobních zkušenostech s ním, o dětech, jeslích a školkách v Rusku.

Zastavili jsme se i u „Bílých nocí“, neobyčejně přitažlivých pro návštěvníky Petrohradu. Nebylo možné vynechat ani přípravu čaje – oblíbeného nápoje v Rusku. Beseda nám přinesla spoustu nových poznatků o této netypické zemi.  Už teď se můžeme těšit na další díly cestovatelských besed, které nás v roce 2011 čekají.

Fotogalerie

Přijela jsem do Leningradu a odjela z Petrohradu - Cestovatelská beseda, 15. 12. 2010


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS