21. 02.

Dopoledne ve čtvrtek 3. února 2011 strávili tři kolegové z brněnského TyfloCentra se žáky druhého stupně na ZŠ Tyršově. V neformálním prostředí představili organizace, zajišťující péči a pomoc lidem s těžkým postižením zraku. Přiblížili sociální služby, které TyfloCentrum Brno, o.p.s. nabízí a díky přítomnosti zrakově postiženého kolegy Romana Kabelky s vodicím psem Hobbym názorně ukázali některé pomůcky a zásady kontaktu se zrakově postiženým člověkem a jeho vodicím psem.

Po teoretičtějším úvodu žáky rozdělili do malých skupin, aby si vyzkoušeli množství pomůcek, které na besedu přivezli. Simulační brýle, tisky v Braillově písmu, společenské hry, PC a jiné pomůcky, bílé hole a „čichací“ test poznávání koření – všechno šlo z ruky do ruky a všech třináct žáků bylo zcela zaujato a pohlceno. Čas vyhrazený na setkání uplynul rychleji, než se očekávalo…

Při zkoušení chůze s bílou holí, kdy měli žáci nasazené brýle, simulující těžké zrakové vady, byli všichni překvapeni změněným způsobem vnímání důvěrně známých míst školy.

A tady je pár reakcí na interaktivní besedu: Míša: Pro mě bylo nejtěžší rozeznat koření podle čichu – měla jsem 64% špatně. Uvědomila jsem si, že to není žádná sranda. Až dneska po všech těch praktických věcech mi došlo, že být handicapovaným není vůbec lehký. Asi bych si to sama od sebe nikdy neuvědomila. Honza: Dnes jsem byl v roli nevidomého – pro mě to teda bylo dost zlý. Bylo hrozně divný nevidět. A bez toho „bzučáku“ bych si vodu nikdy nenalil.Kristýna: Zjistila jsem, jak se chovat k nevidomému a jeho psu. A měli jsme možnost si vyzkoušet věci, o kterých jsme neměli ani páru.

Setkání trvalo dvě a půl hodiny. Byl to čas nabitý zvídavými dotazy a snahou porozumět světu zrakově postižených. Žáci Tyršovy ZŠ byli vnímavými a citlivými besedními partnery. Děkujeme za pozvání. Jsme rádi, že jsme mohli přispět k prolomení bariér ostychu a nevědění.

Fotogalerie

Beseda na Tyršově základní škole v Brně-Zábrdovicích, 3. 2. 2011


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS