23. 02.

V Moravském zemském muzeu v Brně odstartovalo v poslední době několik zajímavých výstav, které jsme si ve znojemském TyfloCentru nemohli nechat ujít. A proto jsme si v úterý 15. února naplánovali, že navštívíme hned výstavy dvě. První v pořadí byla výstava Koloniál u pana Bajzy aneb historie obchodu a obchodování, za kterou jsme se vydali do Dětského muzea. Pro nikoho z nás nebyl problém zapátrat ve vzpomínkách na kouzelný televizní seriál, jemuž vévodila dětská postava Péti Bajzy a jeho tatínka pana Bajzy – obchodníka koloniálu. Měli jsme si možnost hapticky prohlédnout většinu vystavených exponátů, a tak jsme se postupně seznámili se zbožím prvorepublikového koloniálu, cukrárny, hospůdky, obchodu s textilem a řeznictvím. Na závěr nás čekal tradiční trh, trafika a herna s dobovým hokynářstvím. Součástí byla ukázka tehdejšího zboží, historických platidel či  dobových pokladen. Zážitek byl o to cennější, když jsme si každý v této výstavě našli to svoje, s čím jsme se ještě jako malí potkávali v posledních kamenných obchodech, kdy ještě platil proslavený slogan firmy Baťa „Náš zákazník – náš pán“.

Druhou výstavou dnešního dne byla expozice s názvem Moravský Kras známý i neznámý, na který jsme se přemístili do Dietrichsteinského paláce. Po úvodním seznámení s historií krasového podzemí, nás čekali vystavené nerosty, ale i ukázky živé přírody – jako např. vycpané exempláře ptáků, žijících na tomto území. Dále jsme měli příležitost osahat si kostru medvěda jeskynního. Volně k prohlédnutí byly i zkameněliny. Na závěr jsme nasedli do loďky, která se používá při plavbě punkevními jeskyněmi.

Fotogalerie

Výstavní den s panem Bajzou a v Moravském krasu, 15. 2. 2011


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS