3. 03.

Odpoledne v úterý 1. března 2011, u příležitosti 10. výročí zahájení činnosti brněnského TyfloCentra, proběhl v  Knihovně Jiřího Mahena slavnostní křest čtvrté knihy našeho bývalého kolegy Jiřího Maršálka.

Povídkovou knihu Humorné příběhy 2 aneb Když človíček blázní vydalo brněnské TyfloCentrum, za podpory odboru kultury Magistrátu města Brna a díky přispění dárců z Brna (GA100N optik), sponzorů z autorových domácích Rosic (PPD.s.r.o. a Lékárna Rosice Lenka Petrželová)a podporovatele prodeje z Viničných Šumic (Evereshop).

Každý výtisk je opatřen CD se zvukovou podobou knihy. Autorem nahrávky je Borek Kapitančik, kmenový moderátor rádia KissHády, který s námi dlouhodobě spolupracuje a jeho hlas je mezi našimi klienty a příznivci znám především ze zvukových podob našeho čtvrtletníku Chaloupka .

Těžce zrakově postižený Jiří Maršálek chce čtenáře především pobavit a potěšit. V úvodu knihy píše: „Abych vás pobavil hned na začátku, jistě víte, že skoro nevidím. Píši to proto, že člověka potěší, jak slyší o něčím neštěstí. Opravdu nevím, proč se hněvala paní doktorka na očním, když jsem si přišel pro nové brýle, že přes ty staré už vůbec není vidět.“ Jeho styl je lehký, nabitý ironií a nadhledem, má cit pro jazyk a svou hravost uplatňuje v občasných souzvucích a rýmech: „První příběh je pravdivý, ten se skutečně stal. Navazuje na něj druhý, celý vymyšlený a působí jako sen. Musím přiznat, že občas nevím, který příběh je který a kdo vlastně jsem.“

Společně s autorem prožíváme příběhy, jejichž reálie jsou s odzbrojující samozřejmostí popsanou realitou člověka, jehož vnímání světa ovlivnila vada zraku.

Stejně jako autorovu minulou knihu básní Hledání a snění, kterou Maršálkovi brněnské TyfloCentrum vydalo, i tuto ilustrovala paní Iva Tycová. Autorka kreseb přijala úlohu kmotry knihy a společně s Pavlem Davidem, předsedou správní rady společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s.a Borkem Kapitančikem knihu pokřtili.

Připojujeme se k přání kmotrů – ať se kniha libí! Ať se dobře prodává! Ať se Jiřímu Maršálkovi daří psát dál!

V Brněnském deníku vyšel o události tento článek.

Fotogalerie

Křest knihy Jiřího Maršálka, 1. 3. 2011


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS