21. 07.

V letošním roce jsme stihli uskutečnit už dva pobyty na našem oblíbeném místě, v malebném koutku Českomoravské vysočiny, v obci Kuklík blízko Nového Města na Moravě. Majitel a personál penzionu KUKLA, kde míváme své zázemí, nám k pobytu poskytují skvělé podmínky. Máme zajištěno příjemné ubytování, vhodné prostory k uskutečnění plánovaných aktivit a výbornou stravu. Už cestou na Kuklík se účastníci zajímají, co bude kuchař vařit dobrého a jestlipak bude na jídelníčku naše oblíbená polévka kulajda, mezi námi zvaná kuklajda.

Právě máme za sebou pobyt uskutečněný v období od 9. do 16. července. S malými výjimkami proběhl při příjemném počasí a pokud se přihnaly bouřky, všechny se vybouřily v noci.
Pak jsme se mohli věnovat svým naplánovaným programům, které se ve velké míře odehrávaly venku. Některé aktivity jsme ponechali v klubovně nebo v jídelně podle zaběhnutých zvyklostí a jejich charakteru. A pokud jsme neodešli do přírody, sesedli jsme se aspoň pod slunečníky vedle penzionu.

Hlavní program byl věnován tématům Cesty pro zdraví – co všechno můžeme udělat pro své zdraví a Jak rozvíjet a uchovat si duševní svěžest. Mezi další oblíbené aktivity průběžně patří autogenní trénink a různé typy cvičení s ohledem ke zrakovému postižení cvičících. Je-li zájem o nějaký program navíc, který můžou naši lektoři na místě a aktuálně zajistit, po společné domluvě lektora se zájemci o jeho obsahu je možné nabídku programů doplnit.
Pro neznalé pobytů na Kuklíku je nutné přidat informaci, že se uskutečňují také spousty vycházek a několik výletů, z nichž byl letos asi nejpůsobivější výlet do Jimramova. Prohlédli jsme si jimramovské náměstí a další pamětihodnosti Jimramova. Navštívili jsme Muzeum rodáků, od průvodce pana Dobiáše jsme vyslechli pěkný výklad o historii obce a jeho známých obyvatelích. Narodili se tu nebo vyrůstali známí spisovatelé a jiné významné osobnosti. Snad nejznámějším pojmem, který se k Jimramovu váže, jsou pohádkové příběhy Karafiátových Broučků.

Naše skupina čítala letos přes 30 osob a k tomu jsme měli 7 psů, z toho 6 vodicích. Není potřeba dodávat, že kromě našeho „lidského“ programu zde probíhal i bohatý program pro pejsky. Těm ho však nemusel nikdo připravovat. Vyběhali se tu, vykoupali a vyřádili podle svého gusta.
My jsme si zase podle svého gusta užili sportovního odpoledne s hraním ruských kuželek a večer ještě táboráku a opékání špekáčků.

Rekondiční a psychorehabilitační pobyty v Kuklíku pro osoby s těžkým postižením zraku a jejich průvodce zajišťuje odbočka SONS Brno – sever a TyfloCentrum Brno, o.p.s. Penzion Kukla a penzion Na Mlýně navštěvujeme již od roku 1999.
Do nabídky hlavních programů jsme dosud zahrnuli:
Sociálně psychologický trénink
Trénink paměti
Nácvik sociálních dovedností
Neverbální komunikace
Arteterapeutická dílna
Muzikoterapie
Aromaterapie
Teaterapie
Rehabilitační cvičení pro zrakově postižené
Cesty pro zdraví – co můžeme udělat pro své zdraví
Jak rozvíjet a uchovat si duševní svěžest

Nabídka doprovodného programu v uplynulých letech:
Autogenní trénink
Koncentrativní a pohybová terapie
Individuální psychologické konzultace
Pohádky a jejich psychologická interpretace
Cvičení na židlích
Ranní rozcvičky
Sportovní hry
Orientální tanec
Výlety, turistika, vycházky
Besedy o obci Kuklík, o leteckém modelářství a létání na malých letadlech

Při letním pobytu každým rokem absolvujeme výlet s exkurzí do míst, kam by se samotný těžce zrakově postižený člověk nedostal nebo ani nevypravil. Můžeme jmenovat např. sklárnu ve Škrdlovicích, Hasičské muzeum v Přibyslavi, pivovar v Hlinsku, skanzen na Veselém kopci, továrnu na výrobu chirurgických nástrojů Medyna v Novém Městě na Moravě, hangár na letišti v Křižanově. Poznali jsme také westernové městečko Šiklův mlýn, Zelenou horu ve Žďáru nad Sázavou (památka UNESCO), města Poličku, Jimramov, Hlinsko, Nové Město na Moravě a v jeho Horáckém muzeu krásný a vtipný vodní mlýnek s pohyblivými figurkami.
I při kratších víkendových pobytech stihneme pokaždé navštívit městečko Sněžné a v něm úchvatnou, stále se zvětšující a rozrůstající soukromou zahradu v asijském stylu. Nebo půvabnou osadu Blatiny, kde v lese najdete kavárničku a o kousek dál velký areál jezdeckého klubu, kde jsou kromě koní k vidění nebo pohlazení i jiná zvířata. Také zde najdete občerstvení v příjemné restauraci nebo venku pod rozlehlou střechou.

Pro letošní rok máme naplánován ještě třetí pobyt v Kuklíku, a to prodloužený víkend od 20. do 23. října. Když nestihnete navštívit Kuklík letos, pak už se zajímejte o naše další pobyty v roce 2012.

Fotogalerie

Kuklík, 9. až 16. 7. 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS