8. 08.

Autor:

Vítám vás v Indii,“ ozývá se z tábořiště YMCA ve Veverské Bítýšce v úterý 6.srpna odpoledne. Právě tam probíhá v režii brněnského TyfloCentra letní tábor pro zrakově handicapované děti. Tato akce je jediná svého druhu v celé České republice. Již dvanáctý ročník se uskuteční od 3. – 17. 8. 2013.

Tábora se opět účastní děti se zrakovými i s kombinovanými postiženími, jako jsou mentální retardace, epilepsie, děti s poruchami autistického spektra a po mozkové obrně.

Pětadvacet dětí z celé České republiky čeká bohatý program, který zajišťuje přes dvacet vedoucích a instruktorů z řad kolegů brněnského TyfloCentra i absolventů speciálních pedagogických škol. Letošní táborovou knihou je Cesta kolem světa Julese Vernea. Mezi vedoucími jsou i lidé s těžkým zrakovým postižením a poprvé také absolventi loňské »školy instruktorů« (děti, které už vyrostly z věkové kategorie účastníků tábora, byly na loňském táboře vyškoleny pro samostatnou práci táborového instruktora). „Jde vlastně o praktické naplnění naší snahy o co největší samostatnost lidí se zrakovým handicapem,“ vysvětluje vedoucí tábora Anička Horká.

Struktura tábora je velmi podobná klasickým táborům pro zdravé děti. Samozřejmě s jistými úpravami – k pohybu po tábořišti jsou využívány natažené provázky, nebezpečná místa označují rolničky. Po poledni bývají tzv. »Neklidy«, opaky tradičních poledních klidů – děti se věnují rukodělným aktivitám, či hraní speciálně upravených deskových her a karet, formou her probíhá nácvik různých dovedností jako rozeznávání mincí a bankovek, rozdělávání ohně, stavění stanů, což se bude později hodit, až děti vyrazí na dvoudenní puťák. Čeká je také oblíbená hra Ptačka (doptávají se na cestu po Brně kolemjdoucích, předpokládáme, že v pátek 9. 8. kolem 10.hodiny dorazí do Brna).

Za dětmi přijeli ve středu 7. 8. kolegové ze Školy pro výcvik vodicích psů, vzdělávací programy o závislostech přivezly Podané ruce o.s.. Je domluvena cimbálovka a na besedu přijedou i modeláři s letadýlky a psycholožka. O táboře vyšel článek v týdeníku 5+2 dny.

Tábor je téměř v půlce. Děti již mají za sebou poutě po cizokrajných zemích, jízdu na slonech v Indii, seznámení se Singapurem, dnes jsou v Číně… Úspěšně zvládli noční hru Únos Audy – kus cesty za táborem byla v lese připoutána princezna Auda, kterou střežili strážci. Úkolem dětí bylo přemoct únavu a navzdory přerušenému spánku se zorientovat, najít v lese chrám, odvázat a odvést princeznu. Sice princeznu z chrámu nakonec neodvedli, ale zvítězili sami nad sebou a nad svou únavou.

Přejeme, ať vydrží příznivé počasí a dobrá nálada při dalších poutích kolem světa. Šťastnou cestu!


10. 01.

Autor:

Naše poslední zastávka u vzpomínání na kuklíkování v penzionu Kukla v Kuklíku jste zde mohli najít v článku o pobytu z dubna 2012.

Teď už se připravujeme na další jarní pobyt na Kukle, ale mezitím vám chceme ještě umožnit nahlédnout do dalšího dění v roce 2012.

V červenci se uskutečnil další úspěšný – už 14. letní kuklíkovací pobyt. Prožili jsme v Kuklíku týden nabitý pestrým programem. Vedle různých typů cvičení a ukázky z výběru lekcí kurzu efektivní komunikace jsme využívali pobytu v nádherné okolní přírodě, chodili jsme na tematicky zaměřené vycházky nebo jsme se šli jen tak projít. Vyjeli jsme si na výlet do Svratky do místního muzea se zajímavou expozicí vztahující se k životu ve městě v období 20. a 30. let 20. století a také jsme se cestou zpět zastavili na našem oblíbeném výletním místě – na Blatinách. Navštívili jsme jezdecký klub a ti mlsnější využili přestávku k posezení u místní speciality – dobré kávy v místní kavárničce.
Z dalších programů nelze nepřipomenout hraní oblíbených ruských kuželek, kterým bylo věnováno jedno odpoledne. Nesmíme zapomenout ani na nově zavedenou disciplínu z jara a to pletení z pedigu. Dá se říci, že pletaři pletou téměř vždy a všude – před snídaní, během dne i večer. V jídelně i v restauraci.

Číst zbytek článku »


9. 08.

Autor:

Dvacet čtyři dětí s těžkým zrakovým postižením z celé České republiky a čtyři z Rakouska čeká bohatý program, který zajišťuje dvacet vedoucích a instruktorů z řad kolegů brněnského TyfloCentra i absolventů speciálních pedagogických škol. Opět se tábora účastní děti i s kombinovanými postiženími, jako jsou mentální retardace, epilepsie, děti s poruchami autistického spektra a po mozkové obrně na vozíčku. Táborníci už mají za sebou pět dní, tábor potrvá až do soboty 18. srpna 2012.

„Děti se pohybují po tábořišti samostatně podle vyznačených tras z provázků, na nebezpečná místa upozorňují rolničky“ vysvětluje vedoucí tábora, Mgr. Anna Horká a popisuje letošní cíle: „děti se budou ve skupinkách střídat, abychom ještě více posílili integraci, všichni se mohou těšit na tradiční táborové radosti, jako je táborák, nejrůznější hry, puťák i »ptačka« – to se samostatně mají doptat na cestu do města vidících lidí, které potkají a učí se tak vyžádat si popis trasy pro ně srozumitelný, určitě bude i cestovatelská beseda, v pondělí 13. 8. večer je v plánu cimbálovka a v jednání je také účast balonářů“ vypočítává Horká.

Děti mají možnost nejen procvičit si němčinu či angličtinu, ale také běžné samoobslužné dovednosti – jako je například samostatné oblékání a obouvání, mají služby v kuchyni i u chystání dřeva na táboráky.

Oproti předchozím ročníkům zde nově probíhá tzv.„škola instruktorů“ – odrostlé děti, které už vyrostly z věkové kategorie účastníků tábora, jsou zaškolovány pro samostatnou práci táborového instruktora. Zaškolení probíhá pod dohledem zkušených instruktorů, kteří sami mají těžký zrakový handicap a svoje zkušenosti a dovednosti během pobytu předávají dál. „Jde vlastně o praktické naplnění naší snahy o co největší samostatnost lidí se zrakovým handicapem“ doplňuje Horká.

Více informací naleznete zde.

Jedinečný letní tábor finančně podpořili Magistrát města Brna a nadace Leontinka.

V Brněnském Deníku vyšel o táboře v neděli 5. 8. 2012 článek a o tři dny později v Právu.


23. 04.

Autor:

Nadpis je možná nesrozumitelný, ale kdo zde očekává zprávu o jarním pobytu na Kuklíku, našel si ten správný článek.

Jarní pobyty si většinou užíváme při sluníčku a obdivujeme rozkvétající kytičky. Letos na konci března ani nemuselo mrznout a přesto nám kvůli počasí nezbylo nic jiného, než se opravdu zakuklit.

Na Vysočině byla zima, foukal silný a studený vítr, občas zapršelo a přes poslední noc dokonce nasněžilo. Tak jako vždy jsme však měli připravený program i pro případ nepříznivého počasí.

Kromě obvyklého programu byl pro zájemce připraven mimořádný ukázkový kurz  seberozvoje, který uvedl PhDr. Zbyněk Galvas. Je dobré říci, že se kurzu zúčastnili všichni přítomní klienti a také většina průvodců a účast byla opravdu bohatá. S kurzem seberozvoje se tak mohli seznámit i ti zájemci, kteří nemají možnost dojíždět na něj do Brna.

Mimo program nabízený pracovníky TyfloCentra přibyl ještě další, neplánovaný a neočekávaný. Jeden z účastníků, Honzík Ševčík spolu se svým tatínkem dovezli pedig a jedno odpoledne věnovali výuce pletení z pedigu. Jejich nabídka byla přijata s nadšením a bylo upleteno mnoho misek, ošatek a košíčků.

Také se ještě vrátím k víkendovému pobytu v říjnu 2011. Kdo četl článek o loňských pobytech na Kuklíku, možná si vzpomene na to, jak někteří otužilci cvičili ranní rozcvičky při mínus šesti stupních.

Pokud by někdo předpokládal, že teď vzaly ranní rozcvičky  kvůli ošklivému počasí za své, bude asi překvapen. I tentokrát se nevidomý účastník pan Zdeněk Ryzý ujal  předcvičování, ale skupinka nadšenců se musela spokojit s prostorem v jídelně. Zato hned poté byli cvičící odměněni – jen odtáhli židle od stolu a mohli snídat.

Aby byla jistota, že se zase brzy sejdeme, někteří účastníci se hned přihlásili na letní týdenní pobyt, který se uskuteční v době od 7. do 14. července. Těší nás, že zájem o další pobyty je odpovědí, kterou slyšíme nejraději – líbí se nám tady, jsme spokojeni, těšíme se, jsme tu rádi.

Informace o pobytech a přihlášky u Marie Švejdové,

tel. 515 919 774, mobil 774 715 104, v případě nepřítomnosti  541 240 420.

E-mail svejdova@tyflocetnrumbrno.cz  

Fotogalerie

Jarní Kuklík 2012


27. 03.

Autor:

Na vědomost se dává všem odvážlivcům, kteří se nebojí odhodit svůj strach a vydat se na nová dobrodružství do bájného světa Středozemě.

Na společné cestě tajuplnými zeměmi a světem prapodivných bytostí Vás provede tým vedoucích a instruktorů pod záštitou brněnského TyfloCentra. V krajích, kde veverky dávají dobrou noc, společně prožijeme dva týdny plné tajů a překvapení, prozkoumáme dosud neprozkoumané, odhalíme končiny neprobádané a zažijeme dosud nepoznané.

Kdy: Dobrodružství se odehraje: 4. až 18. srpna 2012
Kde: V tajuplných lesích Veverské Bítýšky u Brna, na Základně YMCA.

Budete s sebou potřebovat nemalé množství odvahy a pár dalších drobností k přežití.
Prosíme Vaše rodiče, aby se nebáli a vyslali Vás jako naději naší výpravy.
Podmínkou účasti je věk 7 až 17 let.

Doprava na i z tábořiště je vlastní.
Ubytování v dřevěných chatkách, nutnost mít vlastní spacák.
Stravování 5x denně.

Číst zbytek článku »



TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS