15. 09.

 Po minulé prohlídce historického centra města a zámku jsme se nedostali do plánované bylinkové zahrady ani na turistický výšlap na kolonádu Rajsna. Klienti a pracovnice znojemského a břeclavského střediska se sešli na vlakovém nádraží ve Valticích v počtu 10 lidí.  

Nejprve jsme zamířili do Bylinkové zahrady Tiree Chmelar, která je svou rozlohou a umístěním unikátem v celé České republice. Nachází se v bezprostřední blízkosti Zámku Valtice, na ploše bývalého valtického zahradnictví. Zahrada vznikla hlavně díky zásluze manželů Chmelařových z USA, kteří dlouhodobě podporují Lednicko – Valtický areál. Navíc toto bylinkářské centrum získalo certifikát Přírodní zahrady, což znamená, že se tu nesmí používat pesticidy a jsou povolená jen lehce rozpustná minerální hnojiva. Proto jsme se bez obav mohli dát do ohmatávání, očuchávání, ale i ochutnávání. Čekala nás část působící na močové cesty, část na krevní oběh…, ale třeba i kulinářská zahrádka. Byli jsme natolik okouzleni působením nejrůznějších vůní a chutí na naše smysly, že jsme na závěr rovnou zamířili do tamní prodejny, a každý si nakoupil podle libosti.

 Po obědě jsme zamířili na turistickou procházku k Rajské kolonádě, jež je součástí LVA. Rozkládá se asi1,5 km nad městem Valtice. Kolonádu nechal postavit v letech 1810 – 1817 Josef I. z Lichtenštejna jako pomník na památku svého otce Františka Josefa I. a svých bratrů. Měli jsme štěstí, a tak se naší skupiny ujal správce kolonády a povyprávěl nám o téhle nádherné stavbě, která zahrnuje čtyřiadvacet sloupů s korintskými hlavicemi. Na nich se potom nese terasa s vyhlídkou, odkud je pěkný výhled na celé Valtice, Mikulov až do Rakouska.

Výlet se nám vydařil a tak vřele doporučujeme návštěvu omamné bylinkové zahrady i výšlap na jednu z architektonických klenot Lednicko – Valtického areálu.

Fotogalerie

Valtice a co jsme minule nestihli, 6. 9. 2011


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS