10. 11.

Na Vysočině máme jedno velmi oblíbené místo, které se nám nechce ani trochu měnit. A tak sem jezdíme už od roku 1999 a to třikrát do roka.
V roce 2011 jsme si užili pobytů na Kuklíku podle zaběhnuté tradice také třikrát a to vždy v početném obsazení. Zabydleli jsme celý penzion Kukla a při týdenním letním pobytu dokonce i apartmán sousedního penzionu Na mlýně.
Už první pobyt na jaře jsme absolvovali v mimořádně velkém počtu. Přijelo několik nových a po několika letech i několik staronových účastníků.

Pro pobyty máme vždy připraven bohatý program a každý účastník se může vyžít podle svého uvážení. Při prodloužených „víkendovkách“ je naplánována celá řada vycházek a menších výletů, které absolvujeme pěšky v kombinaci s hromadnou dopravou. Někteří zdatní turisté zvládnou výlety jen pěšky, obzvlášť když jim k tomu přeje počasí. Dobře dosažitelnými místy jsou Sněžné, Nové Město na Moravě a pravidelně navštěvované Blatiny, malá osada v lese. Dá se tady občerstvit v zajímavé kavárničce nebo v jezdeckém klubu s atmosférou venkovského dvorku. Oblíbenými místy pro vycházky, které se dají stihnout v kratším čase, jsou blízká farma s chovem ovcí a několika koňmi, pamětní lípa, obec Odranec nebo blízká Vříšť, kam se dá dojít bezpečně pohodlnou cestou s výhledy na krásnou krajinu.

Nedá se nepřipomenout, že při posledním pobytu v říjnu byl program nečekaně obohacen. To když jeden z účastníků, pan Zdeněk, nabídl vedení ranních rozcviček, které se při víkendovkách neprovozují. „Vyškolený“ z rozcviček při letním pobytu tentokrát nahradil cvičitelku paní Zlatu a velmi pečlivě předcvičoval odvážným a především otužilým cvičícím při teplotě mínus šest stupňů. Stačí prohlédnout si připojené fotografie a uvěříte.

Dalším příjemným překvapením bylo pozvání majitele penzionu pana Zbyňka Peňáze na Hubertovu jízdu, která byla nejen pro nás, ale i pro Kuklík premiérou. Většina účastníků dala přednost tomuto pozvání i před tak oblíbenými Blatinami. Nebylo čeho litovat – strávili jsme nádherné prosluněné odpoledne na loukách u farmy, viděli jsme krásné koně, užili si pohostinnosti pořadatelů. Někteří získali snímek s koněm a dokonce i s liškou, kterou s ohonem na rukávu přestavovala jedna z jezdkyň. Po ukončení závodů se dva nejodvážnější vyšplhali do sedla a aspoň na chvíli měli možnost vnímat svět z koňského hřbetu.
Z Hubertovy jízdy jsme odcházeli tak dobře naladěni, jako bychom tu převlečenou lišku chytili sami.

Při letním týdenním pobytu je dopolední a podvečerní čas každodenně věnován několika aktivitám, které probíhají v klubovně a jídelně penzionu případně za pěkného počasí na terase pod slunečníky. K velmi oblíbeným patří různé typy cvičení, které vede paní Zlata Zumrová a autogenní trénink pod vedením psychologa.

Při letním pobytu zbývá také dost času na vycházky a výlety a každým rokem rovněž uskutečníme delší výlet zájezdovým autobusem do některého vybraného místa, kde máme zajištěnou zajímavou exkurzi. Poučná byla např. návštěva podniku Medyna v Novém Městě na Moravě, kde se vyrábějí chirurgické nástroje. Nebo sklárna ve Škrdlovicích, pivovar Rychář v Hlinsku, město Polička, Hasičské muzeum v Přibyslavi. Naposledy jsme navštívili Muzeum rodáků v Jimramově, který je mimo jiné také rodištěm Jana Karafiáta, veřejnosti známého především jako autora první české původní pohádky pro děti s názvem Broučci.

Další pobyt je naplánován na brzký jarní víkend od čtvrtka 29. března do 1. dubna 2012, na který se můžete hlásit od ledna 2012.
Týdenní letní pobyt se uskuteční v době od 7. do 14. července 2012. Jako každým rokem máme i teď připravený pestrý program.
Noví zájemci budou srdečně vítáni.

Informace a přihlášky u Marie Švejdové,
tel. 515 919 774, mobil 774 715 104, v případě nepřítomnosti 541 240 420.
E-mail svejdova@tyflocentrumbrno.cz

Fotogalerie

Víkendový pobyt na Kuklíku, listopad 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS