11. 04.

Klienti znojemského a brněnského TyfloCentra měli ve čtvrtek 29. března 2012 zase jednou možnost setkat se na společné akci. Naplánovali jsme si totiž turistický výlet do romantického Údolí lásky  nedaleko Znojma. V počtu 17 lidí jsme společně vyrazili vlakem ze Znojma směr Božice. Obec Božice leží asi 15 km východně od Znojma a 8 km západně od Hrušovan nad Jevišovkou. Naše skupinka začala cestu od železniční stanice v Božicích, od které nás vedla široká cesta. Cílem byla přírodní rezervace Karlov. Ta se nachází jižně od Božic, a místní zde vybudovali relaxační a naučnou stezku „Údolím lásky“ v roce 2008.

Protože se v okolí naučné stezky nachází velké množství zajímavých a často chráněných, a tedy i ohrožených rostlin a živočichů, prokládali jsme cestu výkladem o místní přírodě, ale i o historii nedaleké Hraběcí studánky. Stezka vedr údolím Příčního potoka, podél břehů tří rybníků Horní Karlov, Prostřední Karlov a Božický rybník.

Zanedlouho jsme po východním okraji stezky dorazili až k Hraběcí studánce, která se nachází blízko hráze rybníka Prostřední Karlov. Nad pramenem studánky byla v roce 1810 díky hraběnce Emanuele Khuen – Belassi (majitelce panství Hrušovan) vybudována malá stavba z pískovce. Cestou jsme objevovali sněženky, sasanky, fialky a další jarní květiny. Od studánky jsme pokračovali po hrázi rybníka Prostřední Karlov a po jeho severním břehu. Dalším rybníkem, u kterého jsme se zastavili, byl Horní Karlov. Potom jsme se vydali proti proudu Příčního potoka až k zástavbě u silnice spojující Hrádek a Božice.

Tady jsme se zastavili v místním nově zrekonstruovaném hřebčíně. Pak jsme zamířili k největšímu rybníku na naší trase – a to k Božickému rybníku, na jehož hrázi jsme si udělali poslední přestávku. Rybník jsme obešli a začali se vracet zpět k železniční stanici Božice u Znojma. Nachodili jsme asi kolem 6 km, takže to byla taková správná rozcvička před dalšími letošními kilometry. Už teď se těšíme na další jarní a letní turistické výlety.

Fotogalerie

Do Údolí lásky za prvními sněženkami, 29. 3. 2012


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS