25. 05.

Po dlouhé době zavítalo břeclavské TyfloCentrum na návštěvu do Městského muzea a galerie. Klienti si přišli ve čtvrtek 24. května prohlédnout výstavu Koloniál pana Bajzy a přenést se tak do doby svého dětství. Průvodci nám byli jako vždy milí a ochotní pracovníci muzea a texty předčítala Jiřka Falková. Dozvěděli jsme se tak něco ze životopisu Karla Poláčka i natáčení seriálu Bylo nás pět, připomněli si fakta o rozvoji obchodu od pravěku dodnes stejně jako vývoj platidel. Věděli jste, že ve starověku se platilo i solí?

Samotná výstava nás uchvátila každým z 1250 kousků vystavených exponátů. S laskavým svolením jsme si mohli i některé osahat či vyzkoušet. Nejzajímavější byl chladicí box na zmrzlinu, kráječ na uzeniny a „multifunkční“ žehlicí prkno, ze kterého se dá poskládat i žebřík. Delší debaty mezi klienty, kterým je už víc než sedmdesát let, probíhaly u mýdla s jelenem a u cukrových homolí – obojí musel jak obchodník, tak zákazník ještě zpracovat, neexistovaly hotové výrobky jako dnes. Pána zaujal ještě starý motocykl, který by mohl hrát v Četnických humoreskách, a u klobouků zavzpomínal na svého otce, kloboučníka. Paní si se zájmem prohlížela starou deskovou hru a potom učila mladou pracovnici zacházet s váhou a závažími.

Jako obvykle jsme návštěvu muzea končili diskuzí o podobě Břeclavi před mnoha desítkami let, vzpomínkami a srovnáváním. Byla to velmi milá exkurze do třicátých let. Děkujeme!

Fotogalerie

Výstava Koloniál u Bajzů, 24. 5. 2012


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS