1. 06.

Dne 29. května jsme se vydali na výlet do Kroměříže, kde jsme společně navštívili jednu z dominant zahradní architektury Květnou zahradu, kterou založil v roce 1665 biskup Karel II.  Lichtenstein-Kastelkorn, který se nechal pro výstavbu tohoto díla inspirovat italskými a holandskými prvky zahradní architektury. Průvodcem po této raně barokní památce nám byl pan Jiří Sigmund, který nás nejprve seznámil s historií zahrady, a poté jsme se mohli společně vydat poznávat tropické rostliny, které jsou umístěny ve dvou velkých sklenících hned u vchodu do zahrady.

Klienty při návštěvě skleníků nejvíce zaujaly vzrostlé rostliny Agáve, které jsme si mohli také hapticky prohlédnout a velká sbírka kaktusů, o kterých nám pan Sigmund popovídal mnoho zajímavého, ale nedoporučil nám na ně sahat. I přes toto varování si někteří klienti zkusili kaktusy osahat, což se naštěstí obešlo bez bolestivých následků, a tak jsme mohli bez újmy na zdraví dál pokračovat v prohlídce. Po návštěvě skleníků nás pan Sigmund přivedl k neméně významnému skvostu, zahradní kolonádě, která je 244 metrů dlouhá a je vyzdobena pískovcovými sochami antických bohů. Zajímavá byla kolonáda, která nás fascinovala svojí akustikou. Pokud se na jedné straně mluvilo do zdi, tak člověk stojící na druhé straně kolonády slyšel, co první člověk vyslovil.

Návštěva byla pro klienty velice zajímavá a to i přes to, že jsme se nedostali do samotného srdce zahrady – rotundy, která je ale momentálně v rekonstrukci.

Pan Sigmund nás též upozornil na aktuální instalaci panelů jejichž úkolem bude mluveným slovem popisovat jednotlivé exponáty a tudíž zpřístupnit informace osobám se zrakovým postižením.

Fotogalerie

Květná zahrada v Kroměříži, 29. 5. 2012


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS