30. 10.

Středa 24. října 2012 začala pro kolegy z brněnského TyfloCentra – Aničku Horkou, Honzu Pokorného s vodicí fenkou Clair a Irenu Kocí – velmi časně. V sedm hodin ráno vyjeli do Drnohlce, kde byla domluvena beseda se žáky prvního stupně tamní základní školy.

Zájem žáků o besedu byl nad očekávání velký. Děti se pravidelně účastní sbírky Bílá pastelka, takže problematika lidí s těžkým zrakovým postižením pro ně nebyla úplně neznámá. O to víc si jednotlivých informací všímaly a byli pozornými posluchači s empatickými dotazy na život bez zraku.

Pozornost při první části besedy, která je více informativního charakteru, udržovaly kolující kompenzační pomůcky. Simulační brýle, obrázky zrakových vad, mluvicí pomůcky – jako je kalkulačka, budík aj. – nenechaly nikoho lhostejným.

Druhá část besedy je praktická, žáci se rozdělí do menších skupinek a obchází jednotlivá stanoviště, kde si na vlastní kůži zkouší činnosti poslepu. Čichový kvíz, nalévání vody do hrníčku za použití hladinky, hmatové pexeso, chůze s bílou holí po chodbách školy, psaní na Pichotvě psacím stroji v Braillově psímu a seznámení se s mluvicím počítačem a mobilním telefonem pro nevidomé – každý chtěl vyzkoušet všechno, děti zapomínaly na přestávky, nepotřebovaly jíst ani pít. Největší pozornost si samozřejmě užívala Honzova vodicí fenka Clair, která přemíru pozornosti zvládla na jedničku.

Pedagogové se besedy rovněž účastnili, aktivně se zapojovali do jednotlivých činností a pomáhali korigovat rozkurážené žáčky, aby se nikomu nic nestalo. Byla to výborná spolupráce, děkujeme za pozvání a za pomoc – bez ní bychom stěží dokázali umožnit nadměrnému počtu žáků vlastní zážitek.

Brněnské TyfloCentrum tak téměř devadesáti mladým lidem přiblížilo svět lidí s těžkým postižením zraku, ukázalo některé kompenzační pomůcky a poradilo, jak nezůstat lhostejným k těmto lidem, ale jak jim nabídnout a poskytnout pomoc. Informační materiály a letáčky byly do posledního rozebrány.

Půl hodiny po poledni se skončilo. Kolegové nasedli do služebního auta a vydali se na cestu zpět do Brna. Radostí rozzářené oči školáků, jejich zvonivé hlasy a štěbetání – ta dychtivost, s jakou se vrhali do úkolů –  z nikoho ze zúčastněných před příjezdem do TyfloCentra ani nestačily vyprchat.

Fotogalerie

Beseda se žáky ZŠ v Drnholci, 24. 10. 2012


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS