10. 10.

Za týden, ve středu 17. 10. 2012 od 8 – 18 h., proběhne po celé České republice veřejná sbírka Bílá pastelka.

Bílá pastelka je celorepubliková dobročinná veřejná sbírka pořádaná každoročně Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR). Spolupracujícími partnery jsou Tyfloservis, o.p.s. a krajská TyfloCentra. Sbírka se koná tradičně v polovině října u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole (15. říjen), kdy do ulic vycházejí  dobrovolníci, od nichž si mohou kolemjdoucí zakoupit bílou pastelku, symbol světa nevidomých.

Účelem sbírky je jednak získat prostředky na financování služeb poskytovaných SONS,  Tyfloservisem a TyfloCentry, jejími dceřinými společnostmi, těžce zrakově postiženým spoluobčanům, jednak také seznamovat veřejnost s potřebami a problémy této skupiny osob i s problematikou zrakového postižení obecně. Výtěžek je věnován na místní i celorepublikové projekty integrující nevidomé a slabozraké.

Bílá pastelka je jakousi metaforou pomyslných linií, jimiž píší nevidomí. První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000. Od té doby se díky sbírce nevidomým rozdělilo více než 40 milionů Kč. Zapojilo se na 29 000 dobrovolníků, kteří prodali takřka 2,5 milionu pastelek. Záštitu pravidelně poskytují sbírce známé osobnosti, v roce 2012 předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová.

Audiospot ke sbírce z dílny Spejbla a hurvínka.

Audiospot ke sbírce od Evy Jurinové.

Audiospot ke sbírce od Ondřeje Vetchého.

Děkujeme všem, kteří se rozhodnou zapojit se a přispět k šíření informací o sbírce!


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS