17. 05.

Květnové úterý s datem 14. 5. nás svým krásným počasím vylákalo na celodenní výlet do Olomouce. Cílem naší cesty se stala bazilika na Svatém Kopečku, kterou v minulosti navštívil i papež Jan Pavel II. Průvodkyní na cestě k bazilice nám byla řádová sestra Dagmar Trojanová. Netradiční trasu, kterou zvolila, bychom pravděpodobně nenašli v žádném turistickém průvodci, ale možná právě tím byla tato pouť „cestou necestou“ pro mnohé z nás zajímavější a dobrodružnější.

Krátce po příchodu na Svatý Kopeček se nás ujal místní kaplan Ambrož Šámal, který si pro nás připravil komentovanou prohlídku baziliky Navštívení Panny Marie. Měli jsme možnost prohlédnout si model baziliky, celé vnitřní prostory s bohatou sochařskou a reliéfní výzdobou i navštívit ambit s kaplí Jména Panny Marie. Zajímavostí byl například oboustranný oltář, který při větší návštěvě poutníků umožňoval sloužit dvě mše či bohoslužby současně. Závěrečná hra na dřevěné varhany v podání pana kaplana byla příjemným zpestřením celé návštěvy.

Po návštěvě baziliky jsme neodolali lákadlům v místní cukrárně – posezení v ní bylo takovou sladkou tečkou na závěr. Nakonec byl ještě čas i na prozkoumání okolí baziliky na vlastní pěst a nákup suvenýrů a potom už nás čekala cesta zpět do Brna. Vraceli jsme se příjemně unavení, ale obohaceni o množství nových zážitků a dojmů. A protože nám v nabitém programu už nezbyl čas na prohlídku centra Olomouce, shodli jsme se na tom, že se sem v budoucnu rádi vrátíme.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Olomouc, 14. 5. 2013


Autor:

Tags: , ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS