7. 05.

V den, zasvěcený pálení čarodějnic a radovánkám s tím spojeným, navštívili klienti TyfloCentra ve Vyškově Knihovnu Karla Dvořáčka, kde se konala beseda s názvem Knihy ušima. Tuto besedu o audioknihách připravila na naše přání ochotná pracovnice knihovny, paní Zdeňka Adlerová, jež tímto vřele děkujeme. Akce byla přístupná také veřejnosti, a tak jsme se 30. 4. 2013 před druhou hodinou odpolední usadili s klienty a jinými návštěvníky besedy na pohodlné židličky v Audiovizuálním oddělení a napjatě jsme očekávali zahájení besedy.

Po uvítání a představení nám paní Adlerová povyprávěla o vzniku audioknih a o tak zvaných dramatizacích a postupně nám pouštěla ukázky vybraných titulů. Připomněli jsme si hlas Karla Högera v Povídání o pejskovi a kočičce a zasnili se při verších Vítězslava Nezvala z knihy Manon Lescaut. Dále jsme si poslechli ukázky z knih Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce od Roberta Fulghuma, Saturnin od Zdeňka Jirotky a z humoristického románu Pan Kaplan má stále třídu rád od Leo Rostena. S Vlastimilem Vondruškou jsme zabrousili do žánru historických detektivek během poslechu jeho knihy Jménem krále, u historie jsme zůstali s Kladivem na čarodějnice od Václava Kaplického a na závěr nás pohladil po duši laskavý humor Františka Nepila s knihou Dobrou a ještě lepší neděli.

Aby byly naše poznatky z oblasti zvukových knih úplné, uvedla paní Adlerová také informace o výpůjčkách v Knihovně Karla Dvořáčka. Knihovna založila svou sbírku audioknih díky akci Zelená přírodě, během které sběrem víček od PET lahví získala finance na zakoupení prvních CD nosičů pro zrakově postižené. Dnes jsou audioknihy dostupné všem členům knihovny, s postižením zraku i bez. Doba výpůjčky je jeden měsíc a zlevněný roční poplatek pro registraci člena knihovny je 100 Kč.

Všechny informace tedy máme, nyní nám už nic nebrání vypůjčit si audioknihu a zaposlouchat se do podmanivých hlasů Vlastimila Beneše, Miroslava Moravce, Pavla Rímského a jiných.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS