5. 06.

Pohyb jako prevence pádů u seniorů. Besedu s tímto názvem jsme navštívili ve středu 28. Května ve dvoraně Rektorátu VUT v Brně, v rámci brněnských dnů bez úrazu. V úvodu se slova ujala paní PhDr. Karla Tománková, CSc. s přednáškou na téma Význam pravidelného pohybu jako účinná prevence před úrazy a pády. Během této přednášky jsme se dozvěděli o „tichém zloději kostí“ neboli osteoporóze. Během tohoto velmi poutavého vyprávění jsme se dozvěděli pár rad, jak pádům předcházet. Stručně si zde můžeme nějaká pravidla nastínit.

  1. Když vstáváte, vstávejte pomalu a s nádechem
  2. Kupujte si kvalitní obuv pro Vaše nohy
  3. Vyvarujte se doma koberečkům na podlaze
  4. Ve sprše buďte velmi opatrní, pořiďte si sprchovací sedátko, gumové podložky do vany i před vanu.
  5. Při pohybu venku noste světlé oblečení a nejlépe reflexní prvky
  6. Důležitý je správný pohyb, nepřetěžovat se, ale také nelenošit.

Tyto a mnohá dalších pravidla jsme mohli na besedě vyslechnout. Paní Tománková je odborníkem ve svém oboru a její přednáška byla velmi poutavá. Ke konci přednášky s námi udělala mini testy na naši kondici. Prvním bylo, abychom během 12 vteřin vstali a usadili se do židle co nejvíce krát. Kdo měl více, jak 7 mohl si gratulovat. Dalším testem byl test na rovnováhu. Postavte se a jednu nohu dejte dopředu, k palci druhé nohy, jak dlouho tak vydržíte stát? A co se stane, když dáte patu ke špičce druhé nohy? Naštěstí jsme nemuseli zavírat oči, což by bylo ještě mnohem těžší.

Po přednášce následovala malé cvičení, které dokáže doma každý, nejednalo se o žádné prudké pohyby, takže zacvičit si takhle může jak ten, kdo sedí v kanceláři, tak i ten, kdo se doma dívá na televizi. Postačila nám k tomu židle a ručník, tohle má doma každý, takže proč si během zpráv, nebo během našeho oblíbeného pořadu trošku nezacvičit? Tyto cviky nás učila paní PaedDr. Marta Muchová.

Kdo doposud netušil, tak i pád má své zákonitosti a dokonce je možno studovat pádové techniky. Během posledních pár minut naše setkání nám Ing. Mgr. Miloslav Pašek a PaedDr.Milan Slezáček ukázali a poradili, jak padat.

Typy pro zmírnění následku pádů:

  1. Pokud padáte vzad, nikdy nedávejte ruce pod sebe, snažte se přitlačit bradu k tělu a zkuste se mírně stočit k jedné straně – tím ochráníte páteř.
  2. Při pádu dopředu se snažte padat na natažené ruce, nikdy ne na zápěstí
  3. Při pádu do strany udržujte ruce v úhlu 45°, pokud budete dávat ruku pod sebe, můžete si zlomit zápěstí nebo vykloubit ramenní kloub.

Je těžké vše během těch pár vteřin pádu učinit, ale je dobré mít alespoň povědomí o tom, jak lze zmírnit následky pádu.

Přeji Vám všem, abyste utrpěli pádů v životě co nejméně. Buďte na sebe opatrní. Děkuji všem za účast a velmi děkuji paní Tománkové a Muchové a pánům Paškovi a Slezáčkovi za jejich odborné a velmi poučné povídání a ukázky. A nezapomeňte, že pohyb je prevencí pádů.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Pohyb jako prevence úrazů u seniorů, 28. 5. 2014


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS