10. 06.

Je libo odpolední procházka? Ať jste na tom s fyzičkou lépe či hůře, příjemný terén Lužáneckého parku je vhodný nejen pro mladé, ale i pro starší osoby. Přesvědčit se o tom, jak může být krásně skoro v srdci Brna, mohli klienti v pátek 6.června.

Jak může název napovídat, park Lužánky vznikl na místě lužního lesa, který tu vytvářela říčka Ponávka. Sluníčko pěkně pražilo a tak jsme se schovávali ve stínu stromů. Protože je park Lužánky nejen místem oddychu, ale i místem, kde jsou zajímavé stromy, keře a další přírodní artefakty, přizvali jsme si k výkladu paní Ing. Alexandru Koutnou, která nám ve stínu stromů povídala o tom, jak a co žije v Lužánkách.

Věděli jste, že se v Lužánkách nachází buk lesní, jinan dvoulaločný (Ginkgo Biloba), javor dlanitolistý, platan javorolistý, dub uherský, ořešák černý nebo svitel latnatý?

Díky naší průvodkyni mohli všichni účastníci tyto stromy poznat, osahat a přivonět k jejich listům. V 2. polovině 19. století byl park, zejména zásluhou uměleckého zahradníka Antonína Šebánka, doplňován domácími i cizími druhy dřevin. Na konci 19. století byly v Lužánkách zastoupeny veškeré dřeviny vyskytující se na Moravě a více jak 150 druhů cizokrajné vegetace.

Lužánky jsou velkým lákadlem pro odpočinek všech věkových skupin. Najdeme zde dopravní hřiště a prolézačky pro naše nejmenší, tenisové kurty a hřiště na pétanque pro ty starší a starší ročníky si mohou zacvičit na venkovních cvičebních strojích pro dospělé, posedět na lavičce, nebo si dát občerstvení v jedné z restaurací, které v parku jsou.

Lužánky jsou místem, kde si každé přijde na své, vhodné jsou nejen pro sport, ale i pro odpočinek. Na takový piknik je zde místa habaděj.

Roku 1855 byl uprostřed parku na místě stržené restaurace podle plánů vídeňského architekta Ludwiga Förstera postaven novorenesanční pavilon s velkým sálem pro plesy, koncerty a slavnosti.

S rozvojem průmyslu na konci 19. století se z říčky stále více stávala zapáchající odpadní stoka, která se stala pro park nežádoucí, a byla tedy v letech 1907 – 1910 zatrubněna v téměř celé trase toku skrz město. V Lužánkách zbyl po této úpravě val, kterým dnes prochází stoka, a skutečná Ponávka je svedena do tunelu už v Králově poli a protéká pod sídlištěm Lesná.

Že byste se k nám rádi přidali? Určitě se do Lužánek vrátíme, vyžití je tu opravdu velké. Buďte u toho i Vy! Paní Koutné děkujeme za výklad a všem účastníkům za účast.


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS