10. 06.

Vždy nás potěší možnost přiblížit veřejnosti problematiku jednání s lidmi se zrakovým postižením. Proto jsme uvítali návrh spolupráce od Integračního centra podpory a poradenství na VUT v Brně (InTeg). Centrum vzniklo v rámci celouniverzitního projektu zaměřeného na zkvalitnění studijního prostředí pro studenty se specifickými potřebami učení. Těmto studentům InTeg nabízí mimo jiné i poradenství a pomoc při adaptaci výukového programu, osobní a studijní asistenci, zapůjčení kompenzačních pomůcek, zajištění individuální výuky a jiné služby.

Naše první společná akce proběhla 25. dubna. Jednalo se o zážitkový seminář Studium na VUT pohledem zrakově a tělesně handicapovaných. Návštěvnici z řad profesorů a doktorandů měli možnost nejen vyslechnout příběhy slabozraké studentky a studenta – vozíčkáře, ale i vyzkoušet chůzí s bílou holí nebo pohyb na mechanickém vozíku, seznámit se se specifickými pomůckami a zjistit, že nevidomý člověk může úspěšně ovládat počítač a mobilní telefon. Organizátorka akce, Kristýna Tříletá, kromě našeho TyfloCentra oslovila i Českou abilympijskou asociaci, která zajišťovala část programu věnovanou problematice tělesného postižení.

Cílem semináře bylo vysvětlit vyučujícím, že studenti s postižením nepotřebují zvýhodnění, ale zajištění stejných podmínek ke studiu. Ano, potřebují k tomu adaptaci studijního plánu, pomůcky nebo úpravu prezentací, to vše by ovšem mělo sloužit k tomu, aby se dotyčný dostal na stejnou „startovní čáru“, jako spolužáci. I nadále úspěšnost studia bude ovlivňovat píle, nebo, naopak, lenost. Jako další cíl jsme si stanovili nabourání zažitého přesvědčení, že nevidomí lidé mohou pracovat pouze ve chráněných dílnách, kde s větším nebo menším úspěchem pletou žinylkové koberečky. Samozřejmě, měli jsme výrobky našich kolegů z HapAteliéru, které velmi zaujaly návštěvníky semináře. Chtěli jsme ukázat, že lidé jsou různí, mohou vytvářet keramické mísy i počítačové softwary, a není třeba pátrat po tom, jaké postižení tvůrce má. Účastnici semináře byli aktivní, zapojovali se do nabízených činností a my jsme měli z akce dobrý pocit. Děkujeme Integračnímu centru a slečně Tříleté za perfektní organizaci celé akce a těšíme se na další spolupráci.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - VUT Brno, 25. 4. 2014


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS