12. 11.

V klubovně znojemského TyfloCentra jsme měly pro klienty připravenou besedu o bylinkách a jejich využití při různých nemocech, nebo jiných neduzích. Nejdříve nám Silvie Stehlíková povídala, k čemu bylinky jsou, co se z nich dá vyrobit. Z bylinek se dá udělat mastička, sirup, obklad, odvar, likér a další věci. Klienti se dozvěděli, z čeho se mastička dá vyrobit a co se do ní může přidat. Základ každé masti je tukový, lze použít přírodní materiály např. kokosový olej, bambucké máslo, včelí vosk. Základ naší masti tvořili vazelína a měsíček lékařský, protože je dobrý na popáleniny, různé ekzémy a má zklidňující účinky.

Všichni jsme si očichali různé éterické olejíčky, které se mohou přidat na ovonění. Každý si nakapal vonný olejíček do své mastičky. Někdo chtěl levandulový na zklidnění, jiný pomerančový s hřebíčkem na pocit tepla, záleželo na výběru klienta. Jakmile klienti dokončili míchání mastí, dozvěděli se, k čemu která bylinka slouží a na co je dobrá. Například šalvěj, ta se používá do omáček, ale i na kloktání při bolestech v krku. Tinktura ze šalvěje je dobrá na bolesti zubů.

Další bylinkou, která se často vyskytuje v kuchyni, je bazalka, která se přidává na ovonění pod maso, nebo do omáček. Doma hodně používáme meduňku na čaj, která má uklidňující účinky. Meduňka dokáže uklidnit rozbouřenou mysl, ale i žaludek. Je z ní dobrý i sirup, do kterého se může přidat máta. Levandule krásně voní a také má zklidňující účinky a dá se z ní vyrobit sirup, olejíček na masáže. Ovšem není dobrá pro lidi s nízkým tlakem, protože podporuje únavu. Další výbornou bylinkou je máta peprná, která uvolňuje cesty dýchací, a je z ní moc dobrý čaj při nemoci, ale i jen tak na chuť. Klienti si osahali a očichali bylinky jak sušené, tak čerstvé. Každý donesl něco ze své zahrádky, a povídali jsme si, na co se používají. Uvařili jsme si bylinkový čaj, který byl proti nachlazení. Čaj byl z lipového květu, divizny a máty. Byl moc dobrý a voňavý. Účast na této besedě byla hojná, všem se beseda líbila a čaj chutnal. Každý mohl říct svůj poznatek ohledně bylinek a mastiček. Klienti odcházeli spokojení s mastičkou, kterou si vyrobili.

Fotogalerie

Fotogalerie na Flickru - Bylinky a jejich využití, besedy ve Znojmě


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS