11. 05.

Sluncem zalitý den, Den Země 22. 4. 2015, nás vytáhnul ven. V rámci oslavy Dnů Země jsme s našimi klienty vyrazili na tradiční happening. Abychom dodali celému happeningu trochu nové energie, vyrazili jsme načerpat energii do Arboreta Mendelovy univerzity v Brně.

Na začátku našeho setkání jsme se seznámili s historií Arboreta. Botanická zahrada a arboretum je výukové a účelové zařízení Mendelovy Univerzity v Brně, které bylo založeno Prof. ing. A. Bayerem v roce 1938 na ploše 2 ha. K rozšíření plochy areálu došlo v roce 1967 na stávajících 11 hektarů.

Po krátkém průletu historií jsme se vydali obdivovat květiny ve skleníku. Skladba různých druhů tropických rostlin, orchidejí byla úchvatná. Ukázka různých barev, tvarů a vůni nám ukázal, jak je ta příroda krásná. Díky přednášce paní  ing. Jany Švancarové jsme se dozvěděli zajímavé informace a pro naše další putování zahradou jsme dostali dobrý návod.

Při průchodu zahradami jsme míjeli tematicky zaměřené části. Pro naše výtvarné okénko jsme se usadili v blízkosti jezírek, abychom vnímali všechny krásy okolní přírody. Při výrobě travňáčka – našeho panďuláka, jsme museli obětovat trochu pohodlí a tvořili jsme tak zvaně na koleni. Protože „travňáček“ není nic složitého, nebyl to ani problém. Pokud byste si chtěli také vytvořit travňáčka, můžete v pohodlí svého domova, většinu pomůcek najdete doma. Použijete silonkovou ponožku, nasypete do ní trochu zrní nebo trávy, zasypete hlínou a zavážete. Vytvarujete pomocí nitě nos, přišijete 2 knoflíky jako oči a kdo chce, z drátku může udělat brýle. Když budete pravidelně panďuláka zalévat, tak mu za chvíli začnou rašit vlasy, případně fousy, pokud zrno propadne. Naši klienti ocenili tuto aktivitu, protože mnohým z nich jsme vnukli nápad, co dělat se svými vnoučaty.

Naše skupina nejsou žádní peciválové, to mne utvrdilo hned ve chvíli, kdy se celá skupinka s nadšením, elánem a optimismem vydala na cvičení s paní Zlatou. Během cvičení jsme se přesvědčili o tom, že netřeba vyhledávat drahé stroje na cvičení, ale postačí obyčejný nafukovací balonek, který nám slouží jako cvičební pomůcka. Na čerstvém vzduchu, za doprovodu zpěvu ptáků a bzučení včelek jsme si protáhli těla. Díky přílivu nové energie, jsme se vydali na další putování zahradou, zastavili jsme se v zahradě pro nevidomé (část v arboretu, která má vyvýšené záhony a každá květina má svůj popis i v braillu).

Odpoledne v arboretu nám ukázalo, jak je krásně uprostřed města. Děkuji všem zúčastněným, kolegyním za pomoc při zajištění této akce a zase někdy nashledanou.

 

Fotogalerie

Fotogalerie

 


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS