2. 12.

Dnes 2. 12. 2015 se konal den otevřených dveří detašovaného pracoviště TyfloCentra ve Znojmě. Den otevřených dveří se nesl v duchu návštěvy jednotlivých tříd z místních středních škol (konkrétně nás navštívili žáci Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie a Jazyková školy s právem státní zkoušky Znojmo (zkráceně GPOA Znojmo) a žáci ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Znojmo (zkráceně SZŠ a VOŠZ Znojmo)) a paní redaktorky ze Znojemského deníku. Žáci se nejdříve zúčastnili besedy s názornou ukázkou kompenzačních pomůcek, což činilo první část programu. Výklad byl zaměřen na historii TyfloCentra, na kompenzační pomůcky (např. slepecké hole, hladinku, kráječ cibule, člověče nezlob se, informace k asistenčním psům) a poté zkušenosti nevidomé kolegyně. Výklad byl doplňován spoustou otázek studentů, kteří projevili o problematiku nevidomých velký zájem. Vystavené kompenzační pomůcky si mohli žáci vyzkoušet, z čehož největší úspěch získala „hladinka“ na pomoc při naplňování tekutin do hrnků či skleniček, reliéfní omalovánky pro děti a Pichtův psací stroj. V druhé části programu si mohli žáci otestovat sami na sobě, jaké je to být na chvíli nevidomý a chodit se slepeckou holí či se nechat doprovázet spolužákem nebo kamarádem. Studenti se rozdělili do dvojic s tím, že jeden z dvojice dostal klapky na oči a druhý daného jedince vedl. Dvojice se různě prostřídali tak, aby si každý vyzkoušel nejen člověka vést, ale aby byl i on veden jak se slepeckou holí, tak bez slepecké hole. Druhá část programu byla velmi názorná a většina studentů byla překvapena vzdáleností, kterou ušli a náročností chůze při vynechání zraku. Dle reakcí ze všech skupin by nikdo nechtěl být nevidomý a naznali, že je to „opravdu strašné“ a „je to velká úleva, sundat si ty klapky z očí“. Závěrem bych uvedla, že dnešní den otevřených dveří se nám velmi vydařil, učitelé byli spokojení a dle jejich slov se účastní dne otevřených dveří pravidelně s různými třídami a studenti byli nadšení, že se něco nového dozvěděli.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS