18. 02.
Pravou delikatesou „země vycházejícího slunce“ Japonska je SUSHI. Protože náklady na cestu do Japonska by byly velké, rozhodly jsme se kousek Japonska dovést až sem. V pátek 14. února 2014 jsme se setkaly v naší „japonské kuchyňce“ a
po pečlivé přípravě všech ingrediencí se s pěti odvážnými klientkami pustily do výroby. Letem světem jsme zaskočily na poznávací výlet do Japonska, abychom zjistily z jaké kultury a které části naší zeměkoule budeme tento pokrm připravovat.
Po krátké přednášce nás rozmanitá vůně rýže, lososa, křenu wasabi a dalších ingrediencí donutila začít připravovat tento pokrm. Nejprve jsme si vyzkoušely, jak se dělá nigiri sushi – neboli prstové sushi. Jde vlastně o váleček rýže, na který je položen plátek ryby. Trošku nás zlobila lepkavá rýže, ale i tak jsme zvládly úkol skvěle a nic nebránilo tomu, abychom se pustily do maki rolek. Tyto rolky jsou typické tím, že se na list řasy jménem Nori rozprostře rýže, nějaká náplň (např. avokádo, okurka, losos, apod.) a řasa se zavine do rolky. Tímto způsobem jsme zpracovaly celou misku rýže. Před konzumací samotnou jsme však musely na souboj vyzvat ještě japonské hůlky, kterými se většinou sushi jí. Pravda, boj to trochu byl, ale myslím, že jsme to hravě všechny zvládly. Do misky si každý dle svého uvážení dal wasabi křen a sojovou omáčku a daly jsme se do ochutnání prvních soust tohoto, pro nás netypického, jídla.
Za sebe mohu říci, že jsem velmi hrdá na všechny účastnice, které se tohoto úkolu zhostily výborně. Jejich nadšení pro práci a touhu poznat něco nového jsem velmi ocenila. Patří Vám za to velký dík.
Doufám, že tímto článkem probudím v ostatních špetku zvědavosti a setkáme se na dalším kurzu.
Fotogalerie
Autor: Martina Ludvíková
Tags: Besedy