19. 01.

Besedovat  za námi do Znojma přijela paní Světlana Kartušová se svou Aimie.

„Aimie mi vrátila 95% mé svobody“, řekla na úvod paní Světlana. Dále vysvětlila klientům, že pes je zároveň starost. Denní režim člověka mu je podřízen, je tu péče o srst, obstarávání krmiva.

Proč jsme zařadili právě toto téma do naší nabídky besed pro klienty na Znojemsku?

V současné době je na Znojemsku 5 našich klientů, kteří mají vodícího psa, z toho 2 klienti si ho pořídili  nedávno. Někteří další lidé s těžkým postižením zraku k nám s vodícími psy přijíždějí, pohybují se městě i regionu, navštěvují různé kulturní, sportovní i jiné akce. Někteří naši klienti o pořízení vodícího psa uvažují.

Co jsme se od paní Karfusové dověděli?

  • Jak se vybírá štěně k výcviku
  • K čemu je vodící pes určen
  • Jak probíhá výcvik, jak dlouho trvá
  • Jaké rasy se k výcviku používají

Mnozí z přítomných ,např., nevěděli, že výcvik vodícího psa trvá 6 – 7 měsíců, že pes je předtím v tzv. předvýchově, kde se učí základy pro život ve společnosti (např. hygienické návyky apod.).  Hlavní úkol předvýchovy je, aby pes byl šťastný.  Nejdříve se učí základní poslušnost.  Ve věku jednoho roku projde pes veterinárním vyšetřením a vyšetřením charakterových vlastností. Výcvik trvá až sedm měsíců. Pes se naučí 41 povelů. Nedávno se v Brně  zavedly dva nové povely – madlo a světla.

Je třeba také dbát, z jaké školy si klient vodící psa vezme. Škola by měla zajistit 100% klientský servis.

Reakce klientů

„Pro klienty“, jak odpověděla např. paní  Nikol, „to byla zajímavá beseda, na které jsem se opět dozvěděla něco nového.“

Vodící pes je tedy významným pomocníkem nevidomého a může mu ulehčit orientaci v prostoru, vrátit svobodu a v neposledním řadě může být dobrým společníkem.

Fotky z akce najdete zde:

http://www.flickr.com/photos/radlicek/sets/72157623267223295/


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS