16. 02.

Tradiční cestovatelská beseda, tentokrát o Maďarsku, přilákala do moravsko-krumlovské knihovny mnohé zájemce o poznání. Ze Znojma přijela klientka Petra, která se besedy ve Znojmě nemohla zúčastnit a přivítala proto možnost jet do Moravského Krumlova. Původně plánovaná paní Aniko Dvořáková se nemohla dostavit a tak ji zastoupila pracovnice znojemského TyfloCentra Jana Puchegger Chadalíková.

Povídali jsem si o maďarské kuchyni, o kultuře, o životě běžných obyvatel. Přítomné zaujalo vyprávění o tom, že guláš byl vlastně původně jídlem pro turecké otroky, že Maďaři milují štrúdl, a že i dnes často vaří na zahradě v kotlíku guláš nebo „zlatou“ svatební polévku. Krásně se povídalo, když jsme si v klidu přikusovali vynikající tvarohovo-višňový štrúdl. Při vyprávění jsme nevynechali lázně – dozvěděli jsme se podrobnosti o lázních antických, tureckých i současných. Všechny najdeme na území dnešní Budapešti a všechny jsou nám při návštěvě k dispozici. Lázně bez Budapešti a Budapešť bez lázní si totiž představit nelze. Pro mnohé neznámým místem byl Labyrint, který se nachází na hradním vrchu a je přístupný pro turistické prohlídky. V Labyrintu se setkáváme s expozicí prehistorických maleb a ukázkami života pravěkých lidí. Novověk reprezentuje nikdy nevysychající kašna se stolním vínem. V expozici budoucnosti nacházíme „zkamenělý mobil či PC klávesnici“ – neodmyslitelné symboly dnešní doby.

K haptické prohlídce byly připraveny různé drobnosti, dokreslující atmosféru Maďarska – sladká i pálivá mletá paprika z budapešťského trhu, keramická paprika – kořenka na uchování mleté papriky, sušená pálivá paprika navlečená na šňůrce, klobouk, náramek a korálky na krk, miska z vyšívaného ubrousku – na briošky, obraz budovy Parlamentu, mince ze současného Maďarska, staré mince a bankovky, vyřezávaná tužka – lidové umění, mapa Budapešti a dvě knihy receptů maďarské kuchyně.

Na podzim pro vás TyfloCentrum  ve spolupráci s knihovnou připravuje besedu o Kanárských ostrovech a doufáme, že bude stejně úspěšná jako ta o Maďarsku. Těšíme se na viděnou.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS