15. 03.

Když jsme připravovali březnovou vycházku na Špilberk, domnívali jsme se, že si užijeme přicházející jaro, budeme obdivovat pupeny stromů, rozkvetlé sněženky a sluníčko, které nás příjemně zahřeje. Realita byla ale jiná a paní zima ukázala svou sílu naplno. Možná to bylo i tím, že pokud se někdo chystá na výstavu s názvem Krása, která hřeje, měl by počítat s tím, že teplo z kachlových kamen člověk nejvíce ocení právě v mrazivých dnech. A tak místo toho, abychom se kochali přírodou, šli jsme 9. března 2010 svižnou chůzi na hrad Špilberk a těšili jsme se, že se ve výstavních prostorách trochu ohřejeme.

Ještě před vstupem na výstavu jsme si prohlédli a poslechli zvonkohru, která zdobí jedno z nádvoří brněnského Špilberku. Poté jsme se přesunuli do nově opravených prostor hradu, kde nás zaujala barokní lékárna stojící v prostorách pokladny. Po stručném seznámení s historií lékárny nás paní průvodkyně, která pro nás celou komentovanou prohlídku připravila, odvedla do prostor, kde je výstava nainstalována. Klienti se mohli seznámit s kachli a kachlovými kamny, jejich historií, zdobností, vývojem technik výroby atd. Celá prohlídka byla přizpůsobena lidem s těžkým postižením zraku. Mnoho kachlů bylo připraveno k haptické prohlídce. Klienti si prohlédli také modely kamen a na závěr nás průvodkyně zavedla do prostor vinárny, která není běžně přístupná návštěvníkům. Tam jsme mohli obdivovat stará kachlová kamna se znaky významných moravských rodů a mnoha historickými motivy.

Naši pozornost neupoutala pouze výstava samotná, ale také prostor, ve kterém byla výstava připravená. Jedná se o zrekonstruované prostory, které mají své kouzlo a neopakovatelnou atmosféru. Zajímavá byla na přiklad barevná okna zdobená tzv. pískovou technikou, původní zdivo hradu, repliky původního zdiva atd.

Klienti celou akci hodnotili velmi pozitivně a odcházeli domů s příjemnými zážitky.

Bližší informace o výstavě.

Fotografie

Vycházka na Špilberk a návštěva komentované výstavy, 9. 3. 2010
Vycházka na Špilberk a návštěva komentované výstavy, 9. 3. 2010

Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS