13. 05.

Jednou z kratších akcí, kterou jsme v rámci pravidelných vycházek připravili pro naše klienty, byla v pátek 7. května komentovaná prohlídka Tyršova sadu s odbornicí z Veřejné zeleně města Brna. Měli jsme možnost nahlédnout do jednoho z brněnských parků, který dříve býval hřbitovem, a proto se od ostatních parků liší tím, že celá koncepce má zachovat úctu k těm, kteří zde byli dříve pohřbeni.

V parku se nám naskytl pohled na kvetoucí stromy a květiny. Hned na začátku nás svou vůni přivábil šeřík, drobnými barevnými lístky okouzluje návštěvníky okrasná třešeň. Dále jsme si prohlédli kalinu, záhon kvetoucích bergénií, šantu kočičí a ještě mnoho různobarevných květů, které v tomto období park zdobí.

Zastavili jsme se i u zajímavých stromů, jako např. jinanu. Zajímavá byla i prohlídka stromu, který je napaden dřevokaznými houbami, které strom ničí, a proto jej pracovníci parku museli na začátku jara ořezat, aby zamezili nebezpečí pádu na návštěvníky parku.

V parku se nachází i speciální záhon pro nevidomé a slabozraké, který nabízí lidem s těžkým postižením zraku možnost prohlédnout si všechny rostliny tak, že se k nim nemusí ohýbat až na zem, protože rostliny jsou vysazeny ve výšce cca 50 cm nad zemí. Na záhonu jsou popisky v černotisku a braillově písmu. Na tomto záhonu se konala v dřívějších letech soutěž květiny hmatem, kterou pořádalo TyfloCentrum Brno, o.p.s. ve spolupráci s Veřejnou zelení města Brna.

Prohlídka parku s průvodcem měla mezi klienty kladný ohlas, a proto jsme se s pracovnicí VZmB dohodli na další spolupráci. Na podzim se podíváme do parku v Lužánkách.

Fotogalerie

Komentovaná vycházka do Tyršova sadu, 7. 5. 2010


Autor:

Tags: ,

Jeden komentář k „Komentovaná prohlídka Tyršova sadu“

  1. Jiřka Falková:

    Moc hezký článek! Škoda, že takový sad nemáme v Břeclavi:-(

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS