8. 06.

V pátek 4. června jsme se si prohlédli hrad Veveří a jeho okolí. V 10 hodin jsme se sešli v Bystrci u Zoologické zahrady, odkud nás autobus odvezl k hradu. Vystoupali jsme po kamenité cestě na hradní nádvoří, koupili jsme si vstupenky a průvodkyně nás provedla jednou z částí hradu. Mohli jsme obdivovat díla starých mistrů, bohužel nás ale při prohlídce hradu napadala velmi často myšlenka, jak je možné, že stačilo 40 let komunismu a z nádherného hradu, který byl chloubou celého okolí, se stala propaganda komunistického zásahu do zdí, vybavení hradu i jeho funkce. Tam, kde se dříve konaly noblesní hostiny, jsou nyní vyvrtané díry, malovaná výzdoba je mnohdy zalita betonem a místo krásných dřevěných podlah potkáme dlažbu, která zde byla dána v 70. letech minulého století.

Současná správa hradu se snaží o jeho obnovu a rekonstrukci, ale vzhledem k obrovským finančním nákladům je to práce na několik desítek let.

Prohlídka hradu byla pro naše klienty přizpůsobena tak, že některé exponáty, které si běžný návštěvník prohlíží očima, si mohli naši klienti prohlédnout hmatem. Součástí komentované prohlídky byla i návštěva půdy, což patří mezi unikáty, protože v jiných památkových objektech se na půdu běžně návštěvník nedostane.

Z hradu jsme se vydali po nové stezce k lávce, přes kterou se dá přejít z jednoho břehu přehrady na druhý. Zpět do Brna jsme se vraceli opět autobusem k ZOO. Než jsme se rozloučili, byli tři klienti oceněni za získání met v rámci turistické ligy.

Počasí nám přálo, a tak jsme byli rádi, že jsme mohli strávit část dne v přírodě.

Fotogalerie

Vycházka s prohlídkou hradu Veveří, 4. 6. 2010


Autor:

Tags: ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS