24. 09.

Od 23. srpna do 29. srpna se na Rychtě Krásensko uskutečnil jedinečný zážitkový pobyt pro 13 mladých lidí s těžkým postižením zraku a 13 vidících vrstevníků. Účastníci byli ve věku 18 – 30 let. Tento unikátní projekt, mající za cíl prolnout světy hendikepovaných a zdravých mladých lidí, připravilo TyfloCentrum Brno, o.p.s.

„Chci vám říct, že to byla opravdu úžasná akce. Poznala jsem tam hodně nových zajímavých lidí. Každý jsme určitým způsobem překonal nějakou tu svou hranici.“ hodnotí jedna z účastnic pobytu.

Týdenní pobyt byl strukturován každodenními aktivitami, které byly různě obměňovány – například se snídalo každé ráno poněkud jinak, jednou v pyžamu, jindy se účastníci navzájem poslepu krmili… Každý měl možnost zhodnotit uplynulý den tak, že do skleněné zkumavky přisypával koření, které svou vůní, u vidících i barvou, nejlépe vystihovalo rozpoložení minulého dne a pak si svůj „barometr“ ve zkumavce mohli odvézt domů. Citlivě zrekonstruovanou stavbou krásenské rychty se několikrát za den rozezněla „svolávací“ píseň, aby se vidící i nevidomí účastníci sešli a pustili se do dalších promyšlených a mnohdy i poměrně náročných akcí.

První den si každý vylosoval „svého člověka“ a během celého pobytu mu mohl nezištně pomáhat. Kdo chtěl, mohl se nechat na závěr pobytu odhalit.

Systém obálek se jmény umožňoval předávání vzkazů mezi vidícími i nevidomými – takže ke konci pobytu si valná většina vidících účastníků osvojila psaní na speciálních strojích „pichťácích“, píšících v Braillově písmu.

„Obdivuju vedoucí v tom, že dokázali vymyslet hry tak, aby byly zábavné jak pro nevidomé, tak pro koukavé a dokázaly je obohatit.“ chválí další účastnice.

Organizátoři se snažili, aby účastníkům vytvořili rovnocenné podmínky a tak oba světy – vidících i nevidomých – mohly navázat vyvážené partnerství. Toto snažení vyvrcholilo akcí v blízkém lese, na níž byli všichni vidící zaklapkovaní a měli poslepu plnit různé úkoly. Účastníci si tak vyměnili role a nevidomí dělali průvodce, popisovali vidícím cestu. „Asi jsem to přeháněl, ale vidící to s tou péčí taky někdy přehání, tak aspoň vidí, jaké to je“ směje se po skončení výtečně hodnocené akce jeden z nevidomých.

Program byl nabitý, fyzicky náročné akce byly střídány aktivitami intelektuálními, své pevné místo v programu měly tvůrčí dílny – arteterapie, dramaterapie, taneční terapie.

Svět vidících i nevidomých se prolnul, spokojené reakce z obou stran jsou tou největší odměnou pro organizátory. „Prostě ráj mezi světy! Člověk se cítil, jakože tu pomoc, kterou od ostatních celý život přijímá, teď může aspoň trochu vrátit zpět.“


Zážitkový pobyt finančně podpořila Nadace Život umělce. Děkujeme.


Fotogalerie

Mezisvěty, 23. až 29. 8. 2010


Autor:

Tags: , ,

Jeden komentář k „MEZISVĚTY– zážitkový pobyt pro těžce zrakově postižené a vidící vrstevníky“

  1. Suky:

    Super akce, jen tak dál, Pavlínko & spol 🙂

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS