8. 02.

Není mnoho soutěžních příležitostí, kdy si mohou zrakově postižení vyzkoušet sami sebe, zjistit, kde vlastně mají svoje hranice a na co už třeba pro tuto chvíli nestačí… Máte chuť zapojit se a zábavnou formou se o svých počítačových schopnostech dozvědět víc? Pak právě pro Vás pořádají pracovníci Centra pomůcek a informatiky brněnského TyfloCentra již čtvrtý ročník soutěže pro nevidomé uživatele výpočetní techniky s názvem Memoriál Zdeňky Vernarské.

Zní to možná neuvěřitelně, ale pro vstup mezi soutěžící platí „čím hůř, tím líp“ – tedy, čím je vaše zrakové postižení větší, tím více splňujete podmínku přijetí mezi účastníky soutěže. Memoriál Zdeňky Vernarské je totiž určen výhradně pro nevidomé uživatele náročných kompenzačních pomůcek na bázi osobního počítače, kteří se profesně nezabývají výpočetní technikou (nepracují tedy jako lektoři, učitelé, konzultanti, atp.). Za nevidomé uživatele považujeme pro účely této soutěže ty, kteří k ovládání PC používají pouze hlasový nebo hmatový výstup a nejsou schopni přečíst zrakem běžný tištěný text ani při velmi velkém zvětšení.

Zdeňka Vernarská byla naše nevidomá kolegyně, lektorka výpočetní techniky, která by letos 23. února oslavila čtyřicátiny. Během svého působení v brněnském TyfloCentru dokázala ostatním zrakově postiženým lidem předávat kromě počítačových znalostí i ohromnou spoustu naděje a elánu. Ač nevidomá a na vozíčku, dokázala zůstat nezlomená. V září roku 2007 však ve svých pouhých 36 letech podlehla těžké nemoci. K uctění její památky pořádáme každoročně tento Memoriál.

„Pro mladé jsou počítače samozřejmostí. Setkávají se s nimi již ve školách, ale pro nás později osleplé jsou počítače a elektronické pomůcky velký problém. Jsem moc ráda, že jsem se mohla ujistit, že i v tomto věku vše jde, když se chce“ hodnotí jedna z finalistek loňské soutěže. Ostatní soutěžící si pochvalují, že si nejen procvičí, co už s počítačem umí, ale že se zároveň dozví i nové informace, postupy a možnosti.

I letos jsou pro nejlepších pět účastníků Memoriálu připraveny hodnotné ceny. Memoriál Zdeňky Vernarské i tentokrát podpoří firmy ACE Design, Galop a NWT a výrobní družstvo nevidomých Spektra.

Letošní čtvrtý ročník Memoriálu Zdeňky Vernarské proběhne od 1. března do 14. května 2011. Závěrečné klání těch nejlepších, spojené s vyhlášením vítězů, se uskuteční v sobotu 14. května 2011 v Bílém domě v Brně na Žerotínově náměstí jako součást doprovodného programu letošního Tmavomodrého festivalu. Finále proběhne „naživo“, tzn. je potřeba, aby každý účastník počítal s tím, že pokud se dostane mezi pět nejlepších a bude chtít soutěžit o ceny, je nutná jeho osobní účast ve finále.

Bližší informace o soutěži, včetně zadání úkolů z minulého ročníku a audiozáznamu průběhu finále i přihlášku najdete na www.centrumpronevidome.cz/memorial.
Přihlášky zasílejte v elektronické podobě nejpozději do 23. února 2011 na adresu memorial@tyflocentrumbrno.cz, podrobné informace najdete v pozvánce na 4. ročník.
Zveme Vás tímto k účasti a těšíme se na hodně soutěžících.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS