25. 05.

Ve dnech 13. až 14. května proběhl v Brně 22. ročník Tmavomodrého festivalu, mezinárodní hudební přehlídky dětí a mládeže s postižením zraku, pořádané Brněnským kulturním centrem.

TyfloCentrum Brno, o. p. s., opět připravilo doprovodné akce – stejně jako v minulých letech byla pro návštěvníky připravena dvoudenní výstava kompenzačních pomůcek a setkání uživatelů výpočetní techniky, završené finálovým kláním 4. ročníku Memoriálu Zdeňky Vernarské.

I letos měli návštěvníci možnost prohlédnout si a na místě zakoupit výrobky klientů HapAteliéru – sociálně-terapeutické dílny brněnského TyfloCentra: batikovaná trika, keramické nádobí i šperky z nejrůznějších materiálů, magnetické záložky do knih, punčochová zvířátka a mnoho dalších pozoruhodných prací. K dostání byly i obě knihy Jiřího Maršálka, které brněnské TyfloCentrum nevidomému autorovi vydalo.

Naplňováním programu projektu příhraniční spolupráce „Ani nevidomé hranice nerozděluje / Keine Grenze trennt die Blinden“ přivedlo brněnské TyfloCentrum na festival i partnery z Rakouska, ze školy pro zrakově postižené děti a mládež ve Vídni Bundes – Blindenerziehungsinstitut (BBI). Dino Banjanovic i Denise Postl okouzlili svým vystoupením řadu posluchačů a někteří z nich je dokonce považovali za vrchol festivalu.

Výstavy kompenzačních pomůcek se již řadu let účastní renomované firmy z oboru. Návštěvníci s těžkým postižením zraku tak mají poměrně unikátní možnost se pod jednou střechou seznámit s aktuální nabídkou pomůcek, která je u nás k dispozici” říká Josef Konečný, organizátor doprovodných akcí. Kromě počítačových pomůcek a kamerových lup si mohli návštěvníci zakoupit pomůcky ze sortimentu Tyflopomůcek Olomouc, nebo se seznámit s činností škol výcviku vodicích psů, které jsou členy prestižní Světové organizace škol vodicích psů.

„Na pověry nedám“ usmíval se Radek Pavlíček z brněnského TyfloCentra, hlavní organizátor doprovodného programu 22. ročníku Tmavomodrého festivalu. „Naše doprovodné akce sice začínaly v pátek třináctého, ale na »Tmaváč« přišlo hodně lidí a nakonec toto datum přineslo organizátorům i návštěvníkům štěstí“.

Přednášky o novinkách v oblasti výpočetní techniky – přístupnosti produktů firmy Apple a mobilního operačního systému Android – přilákaly rekordní počet návštěvníků a na sobotním jubilejním 20. setkání uživatelů výpočetní techniky Malý sál v Bílém domě do slova a do písmene praskal ve švech. “Zájem návštěvníků nás velmi těší a potvrzuje, že cesta, kterou se ubíráme, tj. testování přístupnosti nových zařízení, pomůcek a technologií, prezentování a publikování výsledků našich testů, je správná,“ říká Radek Pavlíček a Roman Kabelka, spoluautor sobotního programu a jeden z přednášejících, jej doplňuje: “Nevidomí lidé se tak díky činnosti, kterou děláme, mohou seznámit s novinkami a alternativními způsoby, jak řešit kompenzaci svého těžkého postižení zraku.”

Finále letošního Memoriálu Zdeňky Vernarské bylo velmi napínavé a opět zamíchalo pořadím po základní části. Poprvé jsme měli dva soutěžící, kteří v základní části neztratili ani bod a dělili se tak o 1. a 2. místo. “Zlatou medaili” a hlavní cenu v podobě upgrade základní licence programu JAWS si odnesl nováček soutěže pan Petr Schweiner. I další aktivní účastníci soutěže pak získali hodnotné ceny, které věnovaly firmy ACE Design, s. r. o., GALOP sro., NWT, a. s. a výrobní družstvo nevidomých Spektra, v. d. n. Děkujeme za podporu.

Pátek třináctého byl nakonec opravdu šťastným dnem a nabitý program Tmavomodrého festivalu hladce plynul. Hudební vystoupení těžce zrakově postižených dětí a mládeže byla bohatě oceněna vstřícným publikem. Hromový potlesk patřil dětem i jejich pedagogům. U stánku s výtvory HapAteliéru se tísnily hloučky dětí, aby si pořídily památku, nebo dáreček pro rodiče. Účastníci setkání uživatelů výpočetní techniky se mohli seznámit s historií setkávání i s aktuálními trendy z oboru i nabídkou firem, nabízejících kompenzační pomůcky. Letošní ročník Tmavomodrého festivalu byl ohromným zážitkem pro všechny zúčastněné v Bílém domě na Žerotínově náměstí v Brně.

Bližší informace o doprovodných akcích Tmavomodrého festivalu a prezentovaných novinkách lze najít na www.centrumpronevidome.cz/tmf/2011 a www.poslepu.cz.

Fotogalerie

Tmavomodrý festival 2011


Autor:

Tags: , ,

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS