26. 09.

Autor:

Na konci července se už po třinácté sjeli děti, instruktoři i vedoucí z celé ČR i Rakouska na tábořiště YMCA ve Veverské Bítýšce, aby zde od 29. července do 13. srpna společně prožili 14 dnů na táboře pro děti s těžkým postižením zraku.

Náš tábor je mezinárodní, kromě dětí ze všech koutů České republiky se jej účastnily i nevidomé a slabozraké děti z Rakouska v rámci realizace a naplňování příhraničního projektu Ani nevidomé hranice nerozděluje. České děti tak měly příležitost se seznámit se stejně zrakově postiženými vrstevníky ze zahraničí a procvičit si své jazykové znalosti.

Na děti opět čekalo 14 dní her, zpívání a „táborového života“.

Letošní tábor se nesl v duchu knihy Geralda Durella Mluvicí balík, podle které byly připravovány celotáborové hry. Ty se odehrávaly v nejrůznějších prostředích – na tábořišti samotném, na louce i v lese, a děti si při nich užily spoustu legrace.

Děti se také na táboře formou her učily dovednosti, které uplatní i v běžném životě – ukrojit a namazat si krajíc chleba, zavázat si tkaničky či od sebe odlišit jednotlivé bankovky. Tábor hraje důležitou roli i při zvyšování samostatnosti dětí. Na tzv. ptačce – výletu do blízkého města – děti samostatně plnily nejrůznější úkoly, které jsou opět zaměřeny na běžný život.

Kromě aktivit, zaměřených na učení dovedností, děti nepřišly ani o klasické táborové aktivity – táborák, sportovní den, hry na louce, koupání, jízdu na lodích či spaní ve stanu.

O táboře v médiích

Fotogalerie

Tábor pro nevidomé děti, 30. 7. až 13. 8. 2011

Projekt Ani nevidomé hranice nerozděluje je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.


26. 09.

Autor:

Tak zněl název poslední akce projektu Ani nevidomé hranice nerozděluje, který společně s BBI realizovalo brněnské TyfloCentrum.

V pátek 9. září se v podvečer vydala skupinka 11 lidí z Brna na Wien-Simmering, kde už nás čekali naši průvodci a tlumočníci Zdenda a Mária. Společně jsme se vydali do BBI, kde už na nás čekal hlavní organizátor pobytu, pan Erich Schmid, společně s rakouskými přáteli. Po ubytování a večeři následovalo vzájemné krátké představení a Erich nás seznámil s programem. Na páteční večer byla naplánována procházka podél Dunajského kanálu, při které jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí o okolních stavbách.
V sobotu dopoledne jsme se vydali do centra Vídně. Prohlédli jsme si katedrálu svatého Štěpána a pak vyrazili do Muzea Madame Tussauds, které bylo pro mnoho z nás jednou z nejzajímavějších akcí pobytu. Až do oběda jsme si prohlíželi voskové figuríny umělců, politiků, muzikantů, vynálezců, vědců a dalších známých osobností.
Odpoledni jsme si krátce prošli Naschmarkt a pak vyrazili do Domu Hudby. Zde jsme si mohli vyzkoušet spoustu „hudebních“ atrakcí – například dirigovat Vídeňské filharmoniky nebo si poslechnout, co slyší miminko u maminky v bříšku.

Večer jsme pak strávili v Prátru. Po projížďce vláčkem kolem Prátru jsme vyrazili na večeři, kde jsme v družné zábavě setrvali až do desáté hodiny. Kromě procvičení našich anglických a německých jazykových znalostí došlo i na zpěv moravských a slovenských lidovek, které byly příjemnou tečkou za vydařeným dnem.

Nedělní dopoledne jsme strávili v parku u Schönnbrunu, kde nás Erich seznámil se spoustou zajímavostí nejen o parku samotném, ale i o jednotlivých kašnách, které se v něm nacházejí.

A pak už nás čekal jen oběd, závěrečné poděkování, předání dárečků a cesta domů.

Našim klientům se pobyt velmi líbil, což se odrazilo i v závěrečném hodnocení.

Bylo krásné letní počasí a to umocnilo můj velmi dobrý dojem ze samotného města i lidiček v něm. Někdy bych se do Vídně rád vrátil. Určitě bychom zvládli i nějakou společnou hudební produkci v prostorách školy.

Ať se daří.

Především děkuji, že jsem měla možnost tento báječný víkend s vámi všemi prožít. Myslím, že organizace a příprava byla na jedničku, podtrženo krásným počasím to nemělo chybu.

Velmi se mi líbili také naši tlumočníci, byli oba moc milí a bezprostřední. A samozřejmě rakouští přátelé. Třebaže byli pro většinu přítomných generačně trochu dál, myslím, že jsme se nakonec navzájem všichni pobavili a trochu poznali.

Pro mě to bylo zajímavé i z hlediska profesního. Zajímala jsem se o problematiku vzdělání, integrace, zaměstnání a organizace zrakově postižených. Snažila jsem se na toto téma konverzovat při večerním posezení a leccos jsem se dověděla.

Nezbývá než si přát, aby takých akcí bylo víc a lidi o ně měli zájem.

Fotogalerie

Vídeň - hlavní město Rakouska, 9. až 11. 9. 2011

Projekt Ani nevidomé hranice nerozděluje je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.


21. 06.

Autor:

TyfloCentrum Brno, o. p. s. vás zve na akci

Vídeň – hlavní město Rakouska

V rámci společného projektu TyfloCentra Brno, o. p. s. a partnerského Bundes-Blindenerziehungsinstitutu ve Vídni s názvem Ani nevidomé hranice nerozděluje jsme připravili další ze série společných pobytů klientů se zrakovým postižením. Uskuteční se v první polovině září ve Vídni s cílem poznat toto město, jeho tradice a historickou i moderní tvář. Těšíme se také na procvičování komunikačních dovedností, německého a anglického jazyka a navázání nových přátelství.

Termín: 9. až 11. září 2011
Zahájení pobytu: v pátek 9. září v 18:00 hodin v Bundes–Blindenerziehungsinstitut, Wittelsbachstraße 5, Vídeň
Ukončení pobytu: v neděli 11. září ve 13:00 hodin ve Vídni
Doprava: vlastní, v případě zájmu můžeme do Vídně a z Vídně jet společně
Ubytování: Bundes–Blindenerziehungsinstitut, Wittelsbachstraße 5, Vídeň
Strava: plná penze

Účastníci: Akce je určena pro 5 účastníků s těžkým postižením zraku, starších 18 let, a 5 průvodců (rozhoduje pořadí přihlášených). Každý účastník si zajistí vlastního průvodce. Znalost německého či anglického jazyka vítána!

Příspěvek na akci za 2 osoby (účastník + průvodce): 1 000 Kč. Platí se předem spolu se zasláním závazné přihlášky na akci. Touto částkou si účastníci přispívají na část nákladů v rámci programu, ostatní náklady na pobyt jsou hrazeny z prostředků projektu Ani nevidomé hranice nerozděluje, který je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Z programu:

  • návštěva Vídně a prohlídka parku u zámku Schönbrunn,
  • prohlídka muzea Madame Tussauds a Muzea Hudby,
  • projížďka vláčkem v Pratru a večeře při živé hudbě,
  • návštěva Naschmarktu – nejpopulárnějšího trhu ve Vídni, který existuje už od 16. století.

Celý program bude tlumočen do českého i německého jazyka a je připraven s ohledem na potřeby účastníků s těžkým postižením zraku (možnost haptické prohlídky exponátů, atp.).

Zájemci o přihlášky nechť se co nejdříve ozvou Radku Pavlíčkovi na e-mail pavlicek@tyflocentrumbrno.cz nebo na telefon 774 715 101. Počet míst je omezen, s přihlášením proto neotálejte 😉


21. 06.

Autor:

O víkendu 20. až 22. května se uskutečnilo setkání mladých lidí se zrakovým postižením z Rakouska a České republiky. Brněnské TyfloCentrum díky projektu „Ani nevidomé hranice nerozděluje“, spolufinancovaného Evropskou unií, navázalo spolupráci s BBI a vytvořilo tak platformu k potkávání se mladých lidí se zrakovým postižením ze sousedních zemí.
Šest těžce zrakově postižených mladých lidí přijelo z Rakouska i se svými průvodci v pátek odpoledne na brněnské hlavní nádraží, kde je vyzvedl kolega Radek Pavlíček, hlavní organizátor víkendové akce. Doprovodil je na internát školy pro těžce zrakově postižené děti v Pisárkách. Jediný český účastník se svou průvodkyní také dorazil a odtud jsme pak vycházeli na všechny strany kvetoucího Brna. Ještě v pátek večer jsme se vydali do samotného centra starého města. Jazykové bariéry rychle vzaly za své a protože všichni účastníci pobytu uměli anglicky, brzy jsme našli společnou řeč a probírali všechno možné.
Číst zbytek článku »


25. 05.

Autor:

Ve dnech 13. až 14. května proběhl v Brně 22. ročník Tmavomodrého festivalu, mezinárodní hudební přehlídky dětí a mládeže s postižením zraku, pořádané Brněnským kulturním centrem.

TyfloCentrum Brno, o. p. s., opět připravilo doprovodné akce – stejně jako v minulých letech byla pro návštěvníky připravena dvoudenní výstava kompenzačních pomůcek a setkání uživatelů výpočetní techniky, završené finálovým kláním 4. ročníku Memoriálu Zdeňky Vernarské.

I letos měli návštěvníci možnost prohlédnout si a na místě zakoupit výrobky klientů HapAteliéru – sociálně-terapeutické dílny brněnského TyfloCentra: batikovaná trika, keramické nádobí i šperky z nejrůznějších materiálů, magnetické záložky do knih, punčochová zvířátka a mnoho dalších pozoruhodných prací. K dostání byly i obě knihy Jiřího Maršálka, které brněnské TyfloCentrum nevidomému autorovi vydalo.

Naplňováním programu projektu příhraniční spolupráce „Ani nevidomé hranice nerozděluje / Keine Grenze trennt die Blinden“ přivedlo brněnské TyfloCentrum na festival i partnery z Rakouska, ze školy pro zrakově postižené děti a mládež ve Vídni Bundes – Blindenerziehungsinstitut (BBI). Dino Banjanovic i Denise Postl okouzlili svým vystoupením řadu posluchačů a někteří z nich je dokonce považovali za vrchol festivalu.

Výstavy kompenzačních pomůcek se již řadu let účastní renomované firmy z oboru. Návštěvníci s těžkým postižením zraku tak mají poměrně unikátní možnost se pod jednou střechou seznámit s aktuální nabídkou pomůcek, která je u nás k dispozici” říká Josef Konečný, organizátor doprovodných akcí. Kromě počítačových pomůcek a kamerových lup si mohli návštěvníci zakoupit pomůcky ze sortimentu Tyflopomůcek Olomouc, nebo se seznámit s činností škol výcviku vodicích psů, které jsou členy prestižní Světové organizace škol vodicích psů.

„Na pověry nedám“ usmíval se Radek Pavlíček z brněnského TyfloCentra, hlavní organizátor doprovodného programu 22. ročníku Tmavomodrého festivalu. „Naše doprovodné akce sice začínaly v pátek třináctého, ale na »Tmaváč« přišlo hodně lidí a nakonec toto datum přineslo organizátorům i návštěvníkům štěstí“.

Přednášky o novinkách v oblasti výpočetní techniky – přístupnosti produktů firmy Apple a mobilního operačního systému Android – přilákaly rekordní počet návštěvníků a na sobotním jubilejním 20. setkání uživatelů výpočetní techniky Malý sál v Bílém domě do slova a do písmene praskal ve švech. “Zájem návštěvníků nás velmi těší a potvrzuje, že cesta, kterou se ubíráme, tj. testování přístupnosti nových zařízení, pomůcek a technologií, prezentování a publikování výsledků našich testů, je správná,“ říká Radek Pavlíček a Roman Kabelka, spoluautor sobotního programu a jeden z přednášejících, jej doplňuje: “Nevidomí lidé se tak díky činnosti, kterou děláme, mohou seznámit s novinkami a alternativními způsoby, jak řešit kompenzaci svého těžkého postižení zraku.”

Finále letošního Memoriálu Zdeňky Vernarské bylo velmi napínavé a opět zamíchalo pořadím po základní části. Poprvé jsme měli dva soutěžící, kteří v základní části neztratili ani bod a dělili se tak o 1. a 2. místo. “Zlatou medaili” a hlavní cenu v podobě upgrade základní licence programu JAWS si odnesl nováček soutěže pan Petr Schweiner. I další aktivní účastníci soutěže pak získali hodnotné ceny, které věnovaly firmy ACE Design, s. r. o., GALOP sro., NWT, a. s. a výrobní družstvo nevidomých Spektra, v. d. n. Děkujeme za podporu.

Pátek třináctého byl nakonec opravdu šťastným dnem a nabitý program Tmavomodrého festivalu hladce plynul. Hudební vystoupení těžce zrakově postižených dětí a mládeže byla bohatě oceněna vstřícným publikem. Hromový potlesk patřil dětem i jejich pedagogům. U stánku s výtvory HapAteliéru se tísnily hloučky dětí, aby si pořídily památku, nebo dáreček pro rodiče. Účastníci setkání uživatelů výpočetní techniky se mohli seznámit s historií setkávání i s aktuálními trendy z oboru i nabídkou firem, nabízejících kompenzační pomůcky. Letošní ročník Tmavomodrého festivalu byl ohromným zážitkem pro všechny zúčastněné v Bílém domě na Žerotínově náměstí v Brně.

Bližší informace o doprovodných akcích Tmavomodrého festivalu a prezentovaných novinkách lze najít na www.centrumpronevidome.cz/tmf/2011 a www.poslepu.cz.

Fotogalerie

Tmavomodrý festival 2011



TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS