15. 09.

„Hovoří CML, centrální mozek lidstva.“ Tak na tuto památnou větu, která se nesla každý den na základně Strážná u Lelekovic, určitě jen tak nezapomene 18 účastníků letního zážitkového pobytu MEZISVĚTY, který se letos uskutečnil již podruhé.

Devíti dnů, plných nevšedních zážitků, se zúčastnilo 9 mladých lidí se zrakovým postižením a jejich 9 vidících vrstevníků. Účastníci byli ve věku 18 až 26 let.

Tento pobyt je u nás realizován velice ojediněle, jeho hlavním cílem je najít společnou cestu mezi dvěma zdánlivě odlišnými světy: lidí se zrakovým postižením a vidícími vrstevníky. Společně zde překonávali vlastní i nastražené překážky, společně komunikovali a vzájemně se ovlivňovali, získávali nové zkušenosti. Někteří se nebáli vrhnout do plnění úkolů téměř „po hlavě“, někteří se naopak zdráhali a vše sledovali nejdříve z povzdálí (v teple svého spacáku). Jako záminku své zdrženlivosti uváděli přítomnost nejrůznějších střevních parazitů či fingovali poranění kotníku, ale časem však zvítězila síla skupiny, zájem budoucnosti a přirozená zvědavost a tito individualisté nakonec neodolali a připojili se k ostatním účastníkům.

Program nabízel bezpočet aktivit, které byly náročné jak psychicky, tak fyzicky (záměrem bylo propotit tričko a celé odpoledne vysoušet boty). Organizátoři své svěřence mnohdy nešetřili. Právě tyto momenty prokázaly, kde jsou hranice účastníků a jak dalece se vlastně dá zajít.

Celý pobyt byl zasazen do příběhu návštěvy z budoucnosti, která se ve složení Akademiků vrátila zpět do roku 2011, aby získala chybějící informace pro CML – centrální mozek lidstva. V samotném závěru pobytu bylo zřejmé, že CML není zcela v pořádku, a je nutný zásah účastníků. I přes nejrůznější úskalí se podařilo CML opravit a doplnit všechny chybějící informace. Program byl opravdu „luxusní“, jak uvedl jeden z účastníků a je jasné, že záchrana lidstva nebyla účastníkům lhostejná, mnozí nasazovali vlastní život, jen aby společně dosáhli cíle.

S blížícím se koncem pobytu byla cítit soudržnost kolektivu a souznění celé skupiny, podařilo se nám společně vytvořit situace, kdy se tajil dech, či tekly slzy smíchu. Všichni tito lidé – ať už mají, nebo nemají postižení, dokážou v sobě najít přátelství, pochopení a sounáležitost. Přestože žijeme v odlišných světech, mnohé nás spojuje a musíme hledat i vytvářet příležitosti, které nám dávají prostor to dokázat. Letní zážitkový pobyt byl jedním z mostů, kdy se tyto dva světy propojily a vytvořily jeden společný prostor, kde všichni přijímáme i strádáme, kde se radujeme i litujeme, kde tolerujeme i prosazujeme, jsme najednou všichni stejní a přece každý jedinečný.

Nadace Život umělce - logoO spokojenost se po všech stránkách staral pětičlenný tým a dvě starostlivé kuchařky. Akci zorganizovalo TyfloCentrum Brno, o.p.s. za finanční podpory Nadace Život umělce, která letos přispěla 15 000 Kč.

Napsali o nás

Fotogalerie

Mezisvěty 2011, 20.až 28. srpna 2011


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS