21. 09.

Rádi byste oživili svůj jídelníček a naučili se nové recepty? Chcete si osvojit nové postupy? Nebo si prohloubit znalosti z oblasti vaření, stolování a všeho, co se přípravy jídla týká? Pak právě vám nabízíme pokračovací kurz vaření pro osoby s těžkým postižením zraku.

Tento kurz je určen absolventům Základního kurzu vaření, pořádaným TyfloCentrem Brno, o. p. s. Příprava stravy je součástí sebeobsluhy lidí s postižením zraku a schopnost ji zvládat snižuje míru závislosti na okolí. Po absolvování tohoto kurzu si budete umět sami připravit spoustu zajímavých, jednoduchých a chutných jídel.

 Co kurz nabízí:

  • náročnější postupy a recepty z české i zahraniční kuchyně
  • orientaci v cenách potravin, v nabídce druhů produktů na trhu (v rámci kurzu si budeme potraviny nakupovat, budeme se seznamovat s cenami, různými druhy jednotlivých potravin ap.)
  • zaznamenávání receptů, práce s nimi a nakupování podle nich
  • nácvik přípravy složitějších jídel (vaření, smažení, pečení, sladké i slané recepty ad.)
  • informace z oblasti zdravé výživy
  • používání pomůcek v kuchyni, organizace přípravy jídel od sestavení receptu, nakupování až po samotnou přípravu jídla
  • vytvoření zásobníku receptů pro domácí použití
  • obsluhování pomůcek pro zrakově postižené
  • stolování a příprava tabule k různým příležitostem
  • úprava kuchyně a úklid dle zásad sebeobsluhy lidí s postižením zraku

Místo konání kurzu

Kurz probíhá v nových prostorech cvičné kuchyňky TyfloCentra Brno a částečně v terénu (nakupování). Cvičná kuchyň je vybavena většinou základních pomůcek.

Komu je kurz určen

Cílovou skupinou jsou osoby v produktivním věku s těžkým postižením zraku nebo s kombinovaným postižením, z nichž jedno je zrakové.

Jedná – li se o člověka s kombinovaným postižením, je nutné, aby si v případě potřeby zajistil tlumočníka, asistenta apod. Podmínkou pro přihlášení se do kurzu je absolvování Základního kurzu vaření pro osoby s těžkým postižením zraku, pořádaným brněnským TyfloCentrem.

Kurz je náročný na pozornost, zručnost, pohyblivost, vyžaduje určitou míru samostatnosti, schopnost postupy pochopit, zapamatovat si je a zaznamenat. Omezený počet lekcí a koncepce kurzu neumožňuje časté opakování již nacvičovaného.

Cena kurzu

Kurz se skládá z 16 lekcí, 15 je nácvikových a poslední lekce zahrnuje závěrečnou zkoušku. Příspěvek na jednu lekci ze strany zájemce je 50,- Kč (příspěvek je použit na nákup potravin pro přípravu jídla). Celková cena kurzu nepřesáhne 800,-Kč za celé období.

Termín konání kurzu

Kurz bude zahájen v září 2011 a ukončen v červnu 2012. Jednotlivé lekce budou probíhat jednou za 14 dní v úterý od 9 do 13 hodin.

 

Lektorka kurzu

Mgr. Mirka Dančáková

Termín pro přihlášení

Na kurz je nutné se přihlásit do konce září 2011.

Pokud máte zájem o další informace, nebo se chcete přihlásit, kontaktujte nás mailem: dancakova@tyflocentrumbrno.cz nebo telefonem na čísle 515 919 667.


Autor:

Tags:

Přidat komentář


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/web/virtuals/132902/virtual/www/subdom/blog/wp-content/themes/wp-simply-06/wp-simply-06/comments.php on line 82


TyfloCentrum Brno, o.p.s.

TyfloCentrum Brno, o.p.s.
Pomáháme nevidomým a slabozrakým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu jejich života.
Naše Centrum pro nevidomé najdete v Brně, Břeclavi, Vyškově, Znojmě a Moravském Krumlově.
Více informací o naší společnosti

Podpořte naši organizaci

Podpořte prosím naši činnost zasláním DMS, finančním či materiálním darem. Více informací o možnostech podpory najdete na stránce Jak nám můžete pomoci? Děkujeme.

Rubriky

Archivy

Odkazy

Přihlásit se k odběru RSS